promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így távolítsd el pofonegyszerűen a krumpli héját – vége a fárasztó pucolásnak

Így távolítsd el pofonegyszerűen a krumpli héját – vége a fárasztó pucolásnak

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

A legtöbben alighanem beletörődtek abba, hogy a burgonya megpucolása csakis unalmas, pepecselős munka lehet. Ám most valaki bebizonyította, hogy végtelenül egyszerűen és gyorsan is kivitelezhető.

A krumplipucolás a nemszeretem munkák közé tartozik a konyhában, nem véletlen, hogy hajdan a hadseregben is ezzel büntették a katonákat. Szaporátlan, kell egy kis kézügyesség is az apróbb burgonyaszemek meghámozásához, folytonos forgatásához, de a késnél (vagy hámozónál) alkalmasabb eszközt még mindig nem találtak ki ennek a feladatnak az elvégzéséhez.

A TikTokon azonban nemrég feltűnt egy videó, és abban egy elfoglalt anyuka olyan ötletet adott a krumplipucoláshoz, amely sokak tetszését elnyerte. Pofonegyszerű megoldásról van szó, bár elsőre úgy tűnik, nem minden burgonyafajta esetén működhet.

Magyarországon a piros héjú krumplik még mindig népszerűbbek a sárgáknál, bár a világtrend ennek éppen az ellenkezője felé halad. Nálunk sokan veszik a barnásabb héjú, szilárd állományú fajtákat, bár ezeket talán a legnehezebb megpucolni. Viszont főzés közben végig feszesek maradnak, így például krumplisalátának ideálisak.

A TikTokon bemutatott trükk sárga héjú, úgynevezett „lisztes” (vagyis magas keményítőtartalmú, könnyen fövő) burgonyával lett bemutatva, és annál tökéletesen is működik.

Az említett anyuka nem csinált mást, csak körbevágta az összes burgonyát néhány milliméter mélyen középtájt, majd ezután tette fel főni azokat. Miután a forró vízben megpuhultak, a héjukat egyszerűen le lehetett húzni róluk két irányban, mintha kis sapkák lettek volna.

A videót eddig közel 2,5 millióan látták és majdnem 14 ezren kommentelték. A legtöbben a döbbenet hangján szóltak, igazi felismerés ez minden otthoni szakács számára. A videó végén úgy tűnik, hogy batátával (a manapság itthon is egyre népszerűbb édesburgonyával) is tettek egy kísérletet, és annál is működött a trükk.

Persze fanyalgók most is akadtak, néhányan azt vetették az anyuka szemére, hogy miért távolította el a burgonyáról a héjat, miközben az rostokban és tápanyagokban igen gazdag rész. Ez egyébként tényleg így van, és ha már megenni nem is akarjuk, bőr- és hajápolásra, vagy végső esetben a komposzthoz mindenképpen használjuk fel.

Íme, a nagy trükk: