promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen dolog történt a gízai Nagy Piramis legtetején, siklóernyős vette videóra a jelenetet

Hihetetlen dolog történt a gízai Nagy Piramis legtetején, siklóernyős vette videóra a jelenetet

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

A gízai Nagy Piramisra nem mászhatnak fel a turisták, de ez a kutyát nem érdekli.

Vírusként terjed a közösségi oldalak felhasználói körében az a lenyűgöző és egyben döbbenetes videó, amin egy vidám kutya sétálgat a gízai Nagy Piramis legtetején, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Az ókori látványosság iránt érdeklődő állatot egy siklóernyős, Alex Lang pillantotta meg. A piramis egyébként 140 méter magas és a turistáknak tilos felmászni rá, ám úgy tűnik, a kutyáknak megengedett.

A videó október 14-én került fel a világhálóra, azóta szinte az egész világon megosztották már. A siklóernyőst is sikerült megszólaltatni, Lang azt mondta a Storyfulnak, hogy egyáltalán nem számított erre a látványra. 

„Repülés közben láttam valami mozgást a Nagy Piramis tetején és amikor közelebbről megnéztem, rájöttem, hogy az egy kutya. Ugatott és a madarakat kergette a piramis legtetején."

A Nagy Piramis, Hufu piramisa a legnagyobb és legismertebb az ókori egyiptomi építmények közül. A világ hét csodája közé tartozik, és az egyiptomi kultúra, építészeti és vallási szimbóluma. 2022-ben több mint 11 millió turista látogatott el a helyszínre, félmillió ember az Egyesült Államokból.

Az egyiptomi kutya a legmagasabb piramist választotta

Egy később közzétett videóban a siklóernyős megörökítette azt a pillanatot is, amikor a kutya kényelmesen leballagott a piramisról. Láthatóan nem először járta meg a különleges túrát, határozott léptekkel, farkát az ég felé tartva ereszkedett le a súlyos kőtömbökön.

A gízai piramisok régóta az egyiptomi civilizáció egyik legnagyobb rejtélyének számítanak, hiszen rengeteg történelmi emlék és felfedezetlen struktúra található a közelükben. A régészek mai is serényen kutatják ezeket, a legújabb felfedezés azonban minden eddiginél izgalmasabb: egy titokzatos földalatti struktúrára bukkantak a gízai Nyugati temető területén. 

Egy L-alakú struktúrát találtak, amely körülbelül 10 x 15 méteres méretű, és 0,5-2 méter mélyen található. Az építmény egy része üreg volt, amelyet később homokkal töltöttek fel. A kutatók szerint a földalatti struktúra mészkőből készült függőleges falakra, vagy akár sírkamrákhoz vezető aknákra is utalhat, ezért tovább vizsgálják. Feltárni azonban nem szeretnék, legfeljebb akkor, ha teljesen biztosak benne, hogy az ásással nem teszik tönkre a több ezer éves építményt.

Az Egyiptomi kormány az utóbbi években jelentős intézkedéseket hozott a turisták biztonsága érdekében, különösen a terrorizmus veszélye miatt. Ezek közé tartozik a fokozott rendőri jelenlét a piramisok környékén, de úgy tűnik, ez a kutyát nem érdekelte.

Forrás: Newzweek