promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez Magyarország legöregebb fája, még Mátyás király is megpihent alatta

Ez Magyarország legöregebb fája, még Mátyás király is megpihent alatta

Borítókép:  Facebook / Hédervári Árpád-tölgy
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Magyarország legöregebb fája egy őshonos kocsányos tölgy, amely több száz éves és még mindig terem.

A hédervári Árpád-tölgy Magyarország legidősebb fája, mely a Győr-Moson-Sopron megyei Hédervár községben található. A tölgy nemcsak természeti, hanem történelmi szempontból is rendkívül jelentős, több legenda és történelmi esemény köthető hozzá.

Az Árpád-tölgy a becslések szerint legalább 800 éves, egyes források szerint akár 1000 esztendős is lehet. Nevét Árpád fejedelemről kapta, és a legenda szerint maga Árpád ültette, amikor seregeivel a honfoglalás után a környéken táborozott. Bár ennek a történelmi hitelessége nem bizonyítható, a fa rendkívüli kora és mérete méltán teszi a magyar történelem egyik különleges jelképévé.

Egy másik legenda szerint a tölgyfa alatt Hunyadi Mátyás is megpihent, amikor az ország nyugati részein táborozott. Bár ezeket az eseményeket nem támasztják alá írott források, a fa legendáját tovább gazdagítják a történetek. 

Igazi túlélő az ország legöregebb fája

A hédervári Árpád-tölgy egy kocsányos tölgy, amely őshonos fafajnak számít Magyarországon. Hatalmasra nő, sokáig él de ritka, hogy olyan matuzsálem nevelkedjen belőle, mint a hédervári.  

A fa hatalmas, törzse több mint 7 méter kerületű, átmérője meghaladja a két és fél métert, magassága a 14 métert. Az idők során elszenvedett különböző sérüléseket. Sajnálatos módon 2007-ben egy szélvihar óriási ágait lecsavarta. A Turista Magazin azt írja, négy óriási ágából hármat már letépett a szél, a meglévőt is csak az ember támogatásával lehetett megmenteni. A törzsében kettéhasadt és csonka matuzsálem azonban minden évben meghálálja a gondoskodást, nem csak kihajt, de makkot is terem.

Kulturális és turisztikai jelentőség

Az Árpád-tölgy nemcsak természeti csoda, hanem turisztikai látványosság is. Az évszázadok során a fa körül egyfajta tisztelet alakult ki, ami a mai napig élénken tartja Hédervár nevét a köztudatban. A fa környéke gyakori kirándulóhely, és a természetkedvelők, valamint a történelem iránt érdeklődők szívesen keresik fel.

A tölgyfa környezetében több emléktábla és információs tábla is található, amelyek bemutatják a fa történelmét és természeti jelentőségét. A helyi önkormányzat és természetvédelmi szervezetek is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy megőrizzék a tölgyet az utókor számára. 

Sok mindent látott és átélt, és ma is áll, mint a múlt élő emlékműve. A fa a magyar történelem és természet egyik legnagyobb kincse, amelyet minden magyar embernek érdemes egyszer meglátogatnia.