promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen volt a karácsony a szocializmus idején, az elnyomó hatalom árnyékában is ünnepeltek az emberek
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szocializmus korszakában is szerették a karácsonyt az emberek, csakúgy mint a sielést.

Még a szocializmus időszakában is szerették a karácsonyt az emberek, hiába próbálta az akkori hatalom minimálisra csökkenteni az ünnep jelentőségét. Miután a II. Világháború után Magyarországon és több környező országban is hatalomra kerültek a berendezkedő szocialista vezetők a karácsonyt is megpróbálta kitörölni a naptárból és mélyen gyökerező társadalmi beágyazottságából.

Ennek jegyében arra törekedtek, higy kiiktassák az emberek tudatából azokat a „tévtanokat”, amelyek szerint a Karácsony Jézus születésének az ünnepe. Ehelyett a propagandamunkában hangsúlyozandó a békéért folytatott harc, a dolgozók jóléte, amely voltaképpen Sztálinnak, a „népek bölcs tanítómesterének” köszönhető. A párt főideológusai azonban legbelül tudták, hogy még a legerélyesebb, legintenzívebb propagandamunka se fogja kitörölni az emberek tudatából az ünnepet, de abban reménykedtek, hogy különféle eszközökkel meg lehet fosztani a karácsonyt keresztény vonatkozásától.

Az emberek azonban szerették a karácsonyt, így ennek a vallási jelentőségét egyik szocialista országban köztül Magyarországon sem sikerült kiverni a hagyományok sorából. Sőt, a diktatórikus időkben is előszeretettel jártak el az emberek síelni is, hogy egy hegyvidéki területen ünnepeljék a karácsonyt.

Ezekről a meghitt pillanatokról most több lenyűgöző fotó is napvilágot látott, melyeket most te is megtekinthetsz ünnepi galériánkban!

(Wikipédia)

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás