promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha nem látott felvételek kerültek elő a magyar történelem legsötétebb bugyraiból: ez volt az a nap, ami mindent megváltoztatott
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Akadnak olyan események, amelyek örökre kitörölhetetlenek maradnak a magyar történelemkönyvekből.

1945. február 13. -  a nap, ami örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. Ekkor ért ugyanis véget Budapest ostroma, ekkor foglalták el a szovjet katonák a fővárost.

A több hónapig tartó csata során a szovjetek csaknem 80 ezer katonát veszítettek, a sebesültek száma meghaladta a 240 ezret. Ám a német-magyar katonai veszteség sem maradt el sokkal a szovjetekétől, a mi oldalunkon a halottak és sebesültek elérte a százezret is. A harcokban meghalt mintegy 25 ezer polgári személy, több, mint 52 ezer lakos megsebesült. Budapest lakói pedig a poklok-poklát élték át.

Majdnem 70 évvel a történtek után azonban továbbra is fennáll a kérdés, felszabadulás vagy megszállás?

Az ország lakossága továbbra is megosztott abban, milyen elnevezést tart megfelelőnek.Ugyanis Magyarország lakosságának egyik része valódi felszabadulásként élte meg a szovjet hadsereg érkezését, elég ha csak a túlélő zsidóságra vagy a társadalom legalsó, a háborús ínségnek és pusztításnak leginkább kiszolgáltatott rétegeire.

A lakosság egy másik részének viszont a szovjet hadsereg érkezése valódi rabságot jelentett. Az ostrom alatt és után a szovjet katonák százezres nagyságrendben követtek el nemi erőszakot a városban élő nőkkel szemben és több tízezer civil lakost hurcoltak el málenkij robotra, vagyis kényszermunkára, ahonnan a többség csak évekkel később vagy egyáltalán nem érkezett haza.

Történelmünk eme sötét időszakáról, most több szinte soha nem látott fotó is előkerült, amit galériánkban most te is megtekinthetsz.

(Forrás: minalunk.hu)

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás