promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghökkentően nézett ki a világ első járműve, ami elérte a 100 km/h-s sebességet
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Camille Jenatzy 124 éve írt történelmez Az örök elégedetlennel.

Sokan manapság el sem tudnák képzelni az életüket kocsi nélkül, hiszen az autók kényelmesek, nagyon hamar célba tudnak juttatni minket, és bizonyos szempontból státuszszimbólumnak is számítanak. Vannak, akik a színét, márkáját, évjáratát vagy az árát nézik, de olyanok is akadnak, akik leginkább arra kíváncsiak, hogy az adott jármű hány másodperc alatt képes elérni a 100 km/h-s sebességet.

Ez a 100 km/h egy kifejezetten bűvös szám, szép kerek, nem hiába volt annak idején az a célja az embereknek, hogy sikerüljön elérniük ezt a lehetetlennek tűnő határt. Sok-sok évtizeddel korábban tényleg elképzelhetetlen volt a lovaskocsik után ilyen sebesség, de 124 évvel ezelőtt sikerült valakinek átlépnie a 100 km/h-t, ráadásul egy furcsa kinézetű elektromos járművel, amivel történelmet írt.

A belga mérnök és versenyző, Camille Jenatzy saját maga készítette el a La Jamais Contente, vagyis Az örök elégedetlen névre keresztelt járművet, ami 68 lóerős volt és 1 tonnás volt csak a teleprendszere. 1899. április 29-én elvitte a kreálmányát Franciaországba, Párizs mellé, hogy elérje vele az áhított 100 km/h-s sebességet – végül sikerrel járt, ő volt az első ember, aki képes volt erre.

Az örök elégedetlen Michelin gumikon gurult, állítólag összesen közel 1,5 tonnát nyomott, 1,57 méter széles volt, és 1,4 méter magas. Leginkább egy szivarra hasonlított a kinézete, a hátsó részében ült Camille Jenatzy – itt lehet megtekinteni pár felvételt a történelmi jelentőségű elektromos autóról, illetve a férfiről, akinek sikerült maradandót alkotnia vele napra pontosan 124 évvel ezelőtt:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás