promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
60 éves lett Quentin Tarantino, akinek csupán 9 film kellett ahhoz, hogy a világ legjobbja legyen
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A születésnapos Quentin Tarantino eddig csak mesterműveket hozott nekünk.

A kétszeres Oscar-díjas Quentin Tarantino már gyerekként is imádta a filmeket, később pedig filmek között dolgozott egy videótékában, így elhatározta, hogy ő is szerencsét próbál íróként/rendezőként. Már az első komolyabb alkotásával hatalmas sikert ért el, Hollywood pedig egyből felfigyelt rá, manapság pedig korunk egyik legjobb forgatókönyvírójának/rendezőjének tartják őt – nagy kár, hogy a hamarosan érkező 10. alkotása lesz elvileg az utolsó munkája, mert szerinte így egész kerek lenne az életműve.

Quentin Tarantino legelső igazi filmje az 1992-ben bemutatott Kutyaszorítóban volt, amiben megmutatta, hogy különleges stílusa van, mesterien ért a feszültséghez és ő a párbeszédek királya.

Mindössze két évvel később, 1994-ben megcsinálta a Ponyvaregényt, ami sokak szerint a világ legjobb filmje, a forgatókönyvéért Oscar-díjat is kapott a mester – egészen elképesztő teljesítménynek számít ez, főleg annak tükrében, hogy ez volt a rendező második rendes alkotása.

Az 1995-ös Négy szoba egy kis kitérő volt Quentin Tarantino számára, hiszen csak egy részét rendezte ő, így nem is számít bele az általa 10 filmesnek tervezett életművébe, de az 1997-es Jackie Brown már igen. Ez a film is fantasztikus, de már nem ütött akkorát, mint az elődei, viszont a 2003-ban, illetve a 2004-ben bemutatott Kill Bill első és második része már igen – igazi popkulturális mérföldkő lett ez a két alkotás.

A 2005-ös Sin Citybe is besegített Quentin Tarantino (persze ez sem számít bele a 10-be), majd jött tőle 2007-ben a Halálbiztos című film, 2009-ben pedig a Becstelen brigantyk, amivel bezsebelte a második Oscar-díját. Három évvel később a Django elszabadul is hatalmas siker lett, 2015-ben az Aljas nyolcassal elégítette ki rajongóit, 2019-ben pedig a Volt egyszer egy Hollywooddal tette le az asztalra a 9. filmjét – reméljük, hogy a 10. és egyben utolsó alkotása is mestermű lesz úgy, mint az eddigi munkái.

Nézd meg galériánkat Quentin Tarantino-ról, aki ma lett 60 éves:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás