promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy magyar férfi nélkül nem készülhetett volna el New York büszkesége, a Szabadság-szobor
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ma 136 éve fedték fel a nyilvánosság előtt a Szabadság-szobrot.

A világon szinte mindenki ismeri a New Yorkban található Szabadság-szobrot, hiszen az 1886. október 28-án felfedett építmény Amerika egyik meghatározó jelképének is számít. A talapzattal együtt 93 méter magas, 204 tonnás építmény egy fáklyát és egy táblát tartó nőt ábrázol, ezt adták a franciák az amerikaiaknak a függetlenségük 100. évfordulójára – bár akkoriban nem mindenki támogatta ezt a gesztust.

A Szabadság-szobrot Frédéric Auguste Bartholdi tervezte, de Gustave Eiffel is dolgozott rajta. A talapzatot az amerikaiak, a szobrot pedig a franciák fizették, de egyik oldalon sem volt egyszerű összegyűjteni a pénzt. Ekkor jött az ismert, magyar származású újságíró, Pulitzer József, aki szinte egymaga megmentette a projektet azzal, hogy egy vezércikkben támogatta az ezzel kapcsolatos gyűjtést – ami ennek köszönhetően nagyon eredményes lett.

A Makón született Pulitzer József volt amúgy az, akiről elnevezték az újságírók legrangosabb kitüntetését, a Pulitzer-díjat.

Szokták mondani, hogy a világon szinte mindenhol magyarokba ütközik az ember, mostantól kezdve pedig a Szabadság-szoborra tekintve is eszünkbe juthat, hogy bizony közünk volt az amerikaiak egyik jelképéhez is, ami most is a helyiek egyik legnagyobb büszkesége – és bizonyos szempontból a miénk is a fent olvasható információk tudatában.

Íme pár kép a 136 éve felfedett Szabadság-szoborról a különböző fázisaiban:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás