promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A chips eredete: egy elégedetlen vendégnek köszönhető a világ egyik kedvenc snackje
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legenda szerint ma 169 éve sütötték meg az első szem chipseket.

Manapság már szinte el se lehet képzelni olyat, hogy egy jó filmezés, buli vagy baráti összejövetel alkalmával ne legyen burgonyachips az asztalon, hiszen az a világ egyik kedvenc snackje, amit egyesek még szendvicsbe is szoktak rakni – pedig csak kevesen tudják, hogy egy elégedetlen vendégnek köszönhető, hogy egyáltalán ma létezik.

A ma ismert chipset eredetileg Saratoga chipsnek nevezték, mivel a hiedelmek szerint 169 évvel ezelőtt, 1853. augusztus 24-én a New Yorkban található Saratogában született meg az első chips: egy vendég folyamatosan panaszkodott, hogy a sültkrumplija túl vastag, nem elég ropogós, ráadásul sótlan is, így a szakács, George Speck megelégelte a dolgot, és csinált pár extra vékony, extra sós, jól megsütött burgonyaszirmot – így kezdődött minden, a chips egyből mindenki új kedvence lett.

Már előtte is voltak hasonló ötletek és próbálkozások, hiszen William Kitchiner 1817-ben megjelent szakácskönyvében is volt chips-szerű étel, de a mai napig George Speck nevéhez kötik az igazi, ma is népszerű chipset – nézd meg galériánkat a közkedvelt snackről, ami a legenda szerint ma ünnepli a 169. születésnapját:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás