promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrázó fotókon, hogy mekkora pusztításra képes egy cunami
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ma van a cunami elővigyázatosság világnapja, amit azért hozott létre az Egyesült Nemzetek Szervezete, hogy felhívja a figyelmet az óriáshullámok veszélyeire.

A cunami elnevezés a japán „tsu”, vagyis kikötő, illetve a „nami”, azaz hullám szavakból ered. Itthon óriáshullámként emlegetik, és ez az egyik legpusztítóbb természeti katasztrófa, ami ugyan viszonylag ritkán fordul elő, akkor viszont félelmetes pusztítást végez – erre a 2004-es indiai-óceáni cunami, illetve a 2011-es tóhokui földrengés és cunami a legjobb példák.

Egy cunami létrejöhet földrengés, földcsuszamlás, vulkánkitörés vagy esetleges becsapódás miatt. Az utóbbi 100 évben 58 alkalommal fordultak elő ilyen óriáshullámok, amik összesen nagyjából 260 ezer életet követeltek, és rengeteg várost szinte a földdel tettek egyenlővé.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2015-ben nevezte ki november 5-ét a cunami elővigyázatosság világnapjának, hogy minél többen legyenek tisztában az óriáshullámok által jelentett veszélyekkel – hátha ennek köszönhetően több jelzőrendszert fognak kiépíteni, hogy fel tudjunk készülni az esetleges katasztrófára.

Íme galériánk a cunamik meghökkentő pusztításáról:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás