Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megrázó képek az 1956-os forradalomról, ami ma 65 évvel ezelőtt vette kezdetét – 18+

Megrázó képek az 1956-os forradalomról, ami ma 65 évvel ezelőtt vette kezdetét – 18+

Megrázó képek az 1956-os forradalomról, ami ma 65 évvel ezelőtt vette kezdetét – 18+

Helyi Hírek

Promotions 10:30

Ma 65 éve kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc, ami a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye.

1956. október 23-án a budapesti diákok békés tüntetése a sztálinista terror és a szovjet megszállás ellen hamar rémálommá fajult a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója, illetve a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz miatt – így vette kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc.

A felkelők október 30-án elfoglalták a pártházat, ez pedig a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, a többpártrendszer visszaállításához, illetve az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett.

November elején az új kormány tárgyalásokba kezdett a Szovjetunóval, ami úgy döntött, hogy november 4-én hadüzenet nélküli háborút indít Magyarország ellen – a hatalmas túlerő következtében a szovjetek végül november 11-én teljes mértékben leverték a forradalmunkat.

Október 23-a 1989 óta kettős nemzeti ünnep Magyarországon a forradalom miatt, illetve azért, mert ekkor kiáltották ki a Magyar Köztársaságot.

Ilyen volt az 1956-os forradalom és szabadságharc, ami ma 65 éve, október 23-án vette kezdetét – az alábbi galériát csak erős idegzetűek nézhetik meg, mert vannak benne olyan képek, amik egyesek számára felkavarók lehetnek:

Forrás: Profimedia

További fotók erről a helyszínről