promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Történelemhamisítás 1956-ról, még Magyarországon is rosszul tudták, későn javították ki

Történelemhamisítás 1956-ról, még Magyarországon is rosszul tudták, későn javították ki

Borítókép:  Profimedia
Film & Sorozat
Kategória fejléc

Egy doktor hívta fel a figyelmet a történelemhamisító hibára 1956-ról, mire kijavították, már késő volt.

1956. október 23-a a forradalom és a szabadságharc kirobbanásának napja. Ez volt az a sorsdöntő nap Magyarországon, amikor megalakult a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ), majd az ő vezetésükkel tömegtüntetést tartottak Budapesten; így kezdődött az országot lángba borító forradalom, aminek elsődleges kiváltó oka a sztálinista diktatúra által keltett általános társadalmi elégedetlenség volt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára készült el Andy Vajna produceri felügyelete alatt a nagy sikert aratott Szabadság, szerelem, ami egy látványos és izgalmas történelmi filmen keresztül mutatta be a legfontosabb eseményeket. A produkcióban számos amerikai filmes szakember is közreműködött - többek között a brit rendező, Vic Armstrong, aki olyan nagyszabású produkciók second unit directora volt, mint például a Terminátor 2, a Világok harca, a Thor, vagy legutóbb A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi című sorozat; illetve Nick Glennie-Smith zeneszerző, aki a Katonák voltunk, Az Oroszlánkirály 2, és A vasálarcos zenéjét is jegyzi.

A Szabadság, szerelem című filmet nagy várakozás övezte annak idején, és azóta is minden évben műsorra tűzik néhány magyar moziban - például a budapesti Corvin moziban -, azonban amikor 2006 júliusában bemutatták az előzetesét, nagy port kavart, ugyanis azonnal kiszúrtak benne egy hatalmas bakit.

Egy doktor történelemhamisító hibát vett észre benne.

Az alábbi is látható előzetesben még benne van az a snitt, amin a Margit-hídon vonulnak a tüntetők, a háttérben pedig látszik a Parlament és a Lánchíd, de a Kossuth-híd viszont lemaradt róla, pedig köztudott, hogy ekkoriban még ott állt az Országház előtt a Dunán. Ez volt az a híd, amit a Budapest ostromakor felrobbantott hidak részbeni pótlására építettek fel a Kossuth és a Batthyány tér között. Ez a félállandó híd 1946-tól egészen 1956-ig működött, de csak 1960-ban bontották le, tehát az október 23-ai események idején még állt.

Andy Vajnáék azonban erről megfeledkeztek, és bizonyára ezzel a hibával is küldték volna moziba a filmet, ha Dr. Fáy András nem veszi észre.

„Mivel nem találok elérhetőséget a film készítőihez, kérem továbbítsák az alábbiakat: Ma este láttam: Szabadság Szerelem - Andy Vajna filmjéből egy bemutatót. ÓRIÁSI BAKI VAN A FILMBEN!!! A Margit-hídon készült felvétel lerontja a korhűséget, ugyanis 1956-ban még javában állt a Kossuth-híd, és a filmen ez nem látható. Ha én lennék a rendező és a Pest-mániás producer - mindketten profinak tartják magukat - akkor bizony kivágnám ezt a jelenetet vagy valamilyen elektronikus trükkel odatenném a háttérbe a hiányzó híd makettjét. Az előbbi sokkal olcsóbb, az utóbbi hatásosabb lenne”

- írta a doktor, akinek üzenete valószínűleg eljutott a készítőkhöz is, mert mire bemutatták október 23-án a kész filmet, a Kossuth-híd is visszakerült a Dunára.

(forrás: comment.blog.hu)