.jpg?crop=1905,786,1,286&width=386)
Újabb élelmiszerár-robbanás előtt áll Magyarország?
Olvass tovább...
Egy váratlan változás van készülőben, amely sok vásárlót meglepett – de vajon mi áll a háttérben?
Az árukészlet átalakul, és egy aprónak tűnő, ám mégis jelentős különbség kezd kirajzolódni a kínálatban. A termelők döntései nem véletlenszerűek, hanem hosszútávú tervek és gazdasági szempontok vezérlik őket. De vajon ez a változás befolyásolja-e a minőséget, az ízt vagy akár a vásárlók preferenciáit?
A közhiedelem szerint a barna tojások keményebb héjúak és ízletesebbek, de a szakértők szerint ez már nem igaz. Az elmúlt években a tenyésztési és takarmányozási technológiák fejlődésével a fehér és barna tojások között szinte semmilyen különbség nem maradt, sem ízben, sem állagban.
Tojásrántotta, tükörtojás és mennyei kaszinó tojás… ízvilág ide vagy oda, a német élelmiszeripari szövetség elnöke radikális lépésre készül.
Hamarosan végleg búcsút inthetnek a barna héjú tojásoknak Németországban. A tojástermelők radikális váltásra készülnek, és egyre inkább a fehér héjú változat felé fordulnak. De mi áll a döntés mögött, és vajon a vásárlók érzékelnek-e majd bármilyen különbséget az új tojásoknál?
Olvass tovább...
A változás hátterében a tenyésztési hatékonyság és gazdasági megfontolások állnak. Henner Schönecke, a Német Tojástermelők Szövetségének elnöke szerint a barna tojást tojó tyúkokat fokozatosan leváltják fehér tollú társaikra, ugyanis ezek a madarak több szempontból is előnyösebbek a termelők számára.
A fehér tollú tyúkok genetikai adottságaiknak köszönhetően tovább élnek, ami hosszabb ideig fenntartható tojástermelést eredményez. Könnyebben megtalálják a táplálékot és a vizet, mozgékonyabbak, ezáltal hatékonyabban tarthatók nagyüzemi környezetben Ráadásul, nemcsak a tyúkok, hanem a tojásaik is kisebbek, ami megkönnyíti a szállítást és a csomagolást.
A fehér héjú tojások Németországban már a piac 70%-át uralják, pedig tíz évvel ezelőtt még a barnák voltak nagyobb arányban. A következő években a barna héjú tojásokat teljesen kiszoríthatja a piacról a fehér változat.
A német boltok polcain a következő években fokozatosan eltűnhet a barna héjú tojás, helyüket teljesen átveszik a fehér változatok. Bár a vásárlók egy része még mindig a barna tojásokat részesíti előnyben, az új piaci trendek alapján úgy tűnik, hogy a gazdaságosság és fenntarthatóság felülírja a megszokásokat.
Az alábbi videóban Dr. Eric Berg ismerteti az egészségesebb tojásalternatívákat:
Olvass tovább...