
4+1 elképesztően finom gyümölcs, amellyel még soha nem találkoztál
Olvass tovább...
Minden nap egy alma az orvost távol tartja. Vagy mégsem?
Sokak számára ismerős az érzés, amikor puffadás, hasmenés jelentkezik, miután elrágcsáltak egy almát. Az almában nagyon magas a gyümölcscukor tartalom, ami emésztési problémákat okozhat. A fruktóz intolerancia egyre több embert érint világszerte, és hazánkban is egyre gyakoribb probléma, akár felnőtt korban is kialakulhat.
A fruktóz intolerancia során a vékonybél nem képes megfelelően felszívni a fruktózt, ami így a vastagbélbe jutva erjedésnek indul. Ez puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést és egyéb kellemetlen tüneteket eredményezhet. A probléma hátterében gyakran a fruktóz-felszívódásért felelős GLUT-5 transzporter hiánya vagy csökkent működése áll.
Hazánkban az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, de természetesen másban is van fruktóz. A körte, a cseresznye és a görögdinnye is gazdag gyümölcscukorban. Az alma az, amihez elérhető áron juthatunk hozzá egész évben, ezért a legtöbb első tünet ezzel a gyümölccsel kapcsolatos.
A leggyakoribb tünetek közé tartozik a hasi diszkomfort érzés, puffadás, hasmenés, fokozott bélgázképződés és hányinger. Ezek a tünetek általában a fruktóztartalmú ételek fogyasztása után néhány órával jelentkeznek, és intenzitásuk egyénenként változó lehet.
Olvass tovább...
A fruktóz intolerancia diagnosztizálása hidrogén kilégzési teszttel történik, amely során a beteg fruktóztartalmú oldatot fogyaszt, majd a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát mérik. Emelkedett hidrogénszint esetén fruktóz malabszorpció áll fenn.
A kezelés alapja a fruktózbevitel csökkentése vagy elkerülése. Ez magában foglalja a magas fruktóztartalmú ételek, például bizonyos gyümölcsök, méz és feldolgozott élelmiszerek kerülését. Fontos a kiegyensúlyozott étrend fenntartása, ezért személyre szabott étrend kialakítása javasolt, dietetikus segítségével.
Az ételnapló rendszeres vezetése segíthet azonosítani, mely ételek okoznak tüneteket. Egyesek kis mennyiségben tolerálhatják a fruktózt, ezért fontos a saját toleranciaszint megismerése.
Bizonyos cukoralkoholok, mint a szorbit, súlyosbíthatják a tüneteket. A szorbitot mesterséges édesítőszerként is gyártják és használják, mivel a szacharóz (asztali cukor) édes ízének körülbelül 60%-a. Ez azt jelenti, hogy a szorbitot ott van a legtöbb „diétás” élelmiszerben, az E420 jelzést kell figyelni.
A fruktóz intolerancia nem gyógyítható, de kezelhető állapot, amely megfelelő étrendi változtatásokkal és életmódbeli odafigyeléssel jól kontrollálható. A tünetek enyhítése és az életminőség javítása érdekében elengedhetetlen a tudatosság és a szakemberek bevonása a kezelésbe.
Olvass tovább...