Ordas bűz áradt a méregdrága karácsonyi ételből mikor kibontottuk, a kiszállítócég mossa a kezeit
Olvass tovább...
A lejárati időn kívül az élelmiszer típusára is figyelni kell.
Rengeteg olyan étel lehet a spájzunkba, amiből azt gondoljuk, hogy érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni, hiszen szinte az örök időkig eláll. Ez azonban nem így van: minden élelmiszernek van lejárati dátuma, sőt, időnként ez nem is egyezik azzal, amit a csomagoláson találunk. Ez különösen a karácsonyi idoszakban lehet kellemetlen, hiszen sokan éppen ezen termékek közül választanak ajándékot, mi pedig talán annak tudatában tesszük fel azt a polcra, hogy éveink vannak elfogyasztani, ez pedig egy nagyon egészségtelen dolgot eredményezhet.
Amennyiben egy konzerv megsérült, behorpadt, esetleg kilyukadt, akkor azt érdemes a sérülés után nem sokkal felhasználni, de semmiképpen sem szabad utána sokáig tárolni. Ugyanez a helyzet a csavaros tetejű, üveges verzióval is. Ha a fedél benyomódik, esetleg levegő megy alá, akkor sajnos az ételt záros határidőn belül el kell fogyasztani. Ha rozsdát fedezünk fel rajta, sajnos az sem menthető már. A zöldségkonzerveknél már a lejárati idő előtt is történhet ízromlás, mivel ha sokáig nem fogyasztjuk el, akkor a csomagolóanyag fémes íze érezhető lesz az ételen.
Bár egészségügyi károsodást nem okoznak, az ételeinket alaposan tönkretehetjük, ha régóta kibontott fűszert használunk. Az apvetőn intenzív ízű fűszerek,mint a pirospaprika, kurkuma, vagy a szerencsendió 2-3 év alatt élvezhetetlen lesz, így nem érdemes sokáig tárolni a nyitott zacskót. Ha nem emlékszünk a fűszer kinyitásának pontos dátumára, akkor íz és szagteszttel ellenőrizhetjük, hogy mennyire tartotta meg az erejét. A szódabikarbónával és a sütőporral ugyanez a helyzet, itt egy másik trükköt lehet bevetni: ha vízzel megkeverjük és felhabzik, akkor még el tudja látni a funkcióját.
Olvass tovább...
Magas olajtartalmuk miatt egy idő után elkezdenek megrohadni. Ekkor kellemetlen illatot áraszt magából és a színe is más les, akkor azonnal meg kell tőlük szabadulni. A leginkább hűtőben, lezárt zacskóban őrzi meg a frissességét és érdekes móddon ez a gabonapelyhekre is vonatkozik, azokra a fajtákra pedig különösen figyelni kell, amelyik aszalt gyömölcsöt, vagy valamilyen magvat tartalmaz. A tea sem fogyasztható akármeddig: nagyjából egy év után kellemetlen íze lesz, a benne található anyagok elkezdenek megromlani. Ugyanez a helyzet a kávéval: a kinyitás utáni 2-4 hétben el kellene fogyasztani.
Forrás: Blikk magazin