promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Komoly bajt okozhat a karácsonyi ajándékba kapott élelmiszer, azonnal dobd ki ha igazak rá ezek a tulajdonságok

Komoly bajt okozhat a karácsonyi ajándékba kapott élelmiszer, azonnal dobd ki ha igazak rá ezek a tulajdonságok

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc

 A lejárati időn kívül az élelmiszer típusára is figyelni kell.

Rengeteg olyan étel lehet a spájzunkba, amiből azt gondoljuk, hogy érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni, hiszen szinte az örök időkig eláll. Ez azonban nem így van: minden élelmiszernek van lejárati dátuma, sőt, időnként ez nem is egyezik azzal, amit a csomagoláson találunk. Ez különösen a karácsonyi idoszakban lehet kellemetlen, hiszen sokan éppen ezen termékek közül választanak ajándékot, mi pedig talán annak tudatában tesszük fel azt a polcra, hogy éveink vannak elfogyasztani, ez pedig egy nagyon egészségtelen dolgot eredményezhet.

A konzerv ételekre is érdemes odafigyelni.

Amennyiben egy konzerv megsérült, behorpadt, esetleg kilyukadt, akkor azt érdemes a sérülés után nem sokkal felhasználni, de semmiképpen sem szabad utána sokáig tárolni. Ugyanez a helyzet a csavaros tetejű, üveges verzióval is. Ha a fedél benyomódik, esetleg levegő megy alá, akkor sajnos az ételt záros határidőn belül el kell fogyasztani. Ha rozsdát fedezünk fel rajta, sajnos az sem menthető már. A zöldségkonzerveknél már a lejárati idő előtt is történhet ízromlás, mivel ha sokáig nem fogyasztjuk el, akkor a csomagolóanyag fémes íze érezhető lesz az ételen.

A fűszerek a közhiedelemmel ellentétben nem állnak el örök időkig.

Bár egészségügyi károsodást nem okoznak, az ételeinket alaposan tönkretehetjük, ha régóta kibontott fűszert használunk. Az apvetőn intenzív ízű fűszerek,mint a pirospaprika, kurkuma, vagy a  szerencsendió 2-3 év alatt élvezhetetlen lesz, így nem érdemes sokáig tárolni a nyitott zacskót. Ha nem emlékszünk a fűszer kinyitásának pontos dátumára, akkor íz és szagteszttel ellenőrizhetjük, hogy mennyire tartotta meg az erejét. A szódabikarbónával és a sütőporral ugyanez a helyzet, itt egy másik trükköt lehet bevetni: ha vízzel megkeverjük és felhabzik, akkor még el tudja látni a funkcióját.

 A pucolt olajos magvakról is szokás azt gondolni, hogy időtlen időkig elállnak a kamra polcain, de ez sajnos nem igaz.

Magas olajtartalmuk miatt egy idő után elkezdenek megrohadni. Ekkor kellemetlen illatot áraszt magából és a színe is más les, akkor azonnal meg kell tőlük szabadulni. A leginkább hűtőben, lezárt zacskóban őrzi  meg a frissességét és érdekes móddon ez a  gabonapelyhekre is vonatkozik, azokra a fajtákra pedig különösen figyelni kell, amelyik aszalt gyömölcsöt, vagy valamilyen magvat tartalmaz. A tea sem fogyasztható akármeddig: nagyjából egy év után kellemetlen íze lesz, a benne található anyagok elkezdenek megromlani. Ugyanez a helyzet a kávéval: a kinyitás utáni 2-4 hétben el kellene fogyasztani.

Ha tehát bármi ilyen jellegű élelmiszer található háztartásban, vagy esetleg mostanában ilyet kaptál, akkor alaposan kövesd nyomon, hogy meddig kellene azt elfogyasztanod, ha  pedig ez nem sikerül, akkor nyugodtan add tovább valakinek, akinél nem romlik meg.

Forrás: Blikk magazin