promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Tarol az új Covid-variáns, már neve is van, mutatjuk a tüneteit

Tarol az új Covid-variáns, már neve is van, mutatjuk a tüneteit

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Az új Covid-variáns rendkívül gyorsan terjed, a tünetek megjelenése utáni napokban érdemes kerülni a társaságot a szakemberek szerint.

Felbukkant Európában a legújabb Covid-variáns. Az XEC-nek nevezett törzs a szakemberek szerint a számos mutációja miatt jobban fertőz, mint a korábbiak és a többi Covid-variáns tüneteihez hasonló tüneteket mutat. Beleértve a fáradtságot, a fejfájást, a torokfájást és a magas hőmérsékletet.

Az Independent azt írta, bár a karantén már nem kötelező az Egyesült Királyságban és a legtöbb más európai országban sem, akinél pozitív a Covid-teszt, legalább öt napig kerülje a másokkal való érintkezést. Emellett tanácsos tíz napig kerülni a találkozást azokkal, akik krónikus betegségben szenvednek vagy a korábbi covid-fertőzésen komplikációkkal estek át.

Mik a Covid XEC tünetei?

A XEC törzs hasonló megfázásos és influenzaszerű tüneteket mutat, mint a korábbi változatai. Ezek a következők:

  • magas hőmérséklet
  • izomfájdalmak
  • fáradtság, gyengeség
  • köhögés vagy torokfájás

Az október-novemberi időszak a Föld északi féltekéjén a megfázások szezonja, most azonban a koronavírusos megbetegedések száma ugrott meg drámaian több országban. Az egészségügyi szolgálat már megkezdte az őszi emlékeztető oltások beadását a legveszélyeztetettebb csoportok számára, ezzel is igyekezve mérsékelni a járvány újabb hullámának potenciális hatásait.

A múlt héten tífuszos beteget is jelentettek az ÁNTSZ-nek

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának jelentése szerint laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy egy Hajdú-Bihar vármegyében egyetemi tanulmányokat folytató 18 éves pakisztáni férfi tífuszban szenved, a megbetegedést külföldön szerezte.

A nyugat-nílusi láz is köztünk van még

A 41. héten egy nyugat-nílusi láz megbetegedést jelentettek a fővárosból, ezzel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 109-re nőtt. Budapest (22 fő), BácsKiskun (2 fő), Békés (1 fő) Csongrád-Csanád (6 fő), Fejér (23 fő), Győr-Moson-Sopron (10 fő), Hajdú-Bihar (12 fő), Heves (2 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (6 fő), Komárom-Esztergom (3 fő), Pest (11 fő), Somogy (2 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Tolna (1 fő), Vas (2 fő), Veszprém (5 fő) vármegye területén regisztráltak megbetegedéseket. A betegek 67%-a férfi, az átlagéletkor 63 év (2-86 év). A betegek 94%-a kórházi ellátásban részesült – olvasható az ÁNTSZ közleményében