promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Innen tudhatod, hogy hamarosan elektromos tűz üthet ki az otthonodban

Innen tudhatod, hogy hamarosan elektromos tűz üthet ki az otthonodban

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Az elektromos tűz az egyik leggyakoribb oka annak, ha tűzoltót kell hívni, pedig megelőzhető lenne a katasztrófa.

Nemrég írtunk arról, hogy a tűzoltók figyelmeztetése szerint van egy háztartási eszköz, ami meglepően sok lakástűzért felelős. Ez nem más, mint a hősugárzó, amely használatakor érdemes a szokásosnál is körültekintőbben eljárni. Például az sem mindegy, hogy konnektorba vagy elosztóba dugjuk.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatai szerint Magyarországon évente hatezernél is több lakástűzhöz vonulnak ki a tűzoltók. Ezek negyedét 2021-ben elektromos berendezések vagy az elektromos hálózat hibái okozták. Az otthonunkat veszélyeztető elektromos tűz kialakulása megelőzhető, ha figyelünk a figyelmeztető jelekre. Ezek az előjelek utalnak arra, hogy valami nincs rendben az elektromos rendszerrel, időben történő felismerésükkel megelőzhető a tűzeset. 

Mire kell figyelni, ha nem szeretnénk, hogy leégjen a ház?

Füstös, égett szag: az egyik legegyértelműbb jel az olyan égett műanyag vagy égett szag, ami egy elektromos készülék, kapcsoló vagy konnektor közeléből jön. Az égő szag azt jelzi, hogy az elektromos vezetékek túlmelegedtek.

Sercegő vagy pattogó hangok: Ha elektromos berendezések vagy konnektorok közelében furcsa zajokat, például sercegést vagy pattogást hallunk, az az elektromos rendszer hibájára utalhat. Ez lehet a szikrázás előjele, amelyből könnyen tűz lehet, ha egy függöny vagy más éghető anyag van a konnektor közvetlen közelében.

Villogó vagy halványodó fények: Ha a lámpák gyakran villognak, halványodnak vagy túlzottan erősen világítanak, az elektromos hálózat túlterhelt lehet, vagy hibás lehet egy kapcsoló. A ledes izzókra jellemző, hogy mielőtt megadják magukat, villogni kezdenek, ilyenkor a termék lehet hibás, ezért érdemes megtartani a blokkot, amivel érvényesíthető a gyakran több éves garancia.

Forró konnektorok, kapcsolók vagy vezetékek: A konnektorok, kapcsolók vagy vezetékek normál működés közben nem szabad túlzottan felmelegedniük. Ha ez megtörténik, az a túlmelegedés vagy zárlat jele lehet, ami szintén tűzveszélyes. 

Sárga vagy szürke elszíneződés a konnektorok körül: Az elektromos csatlakozók vagy vezetékek körüli elszíneződés, sárgulás vagy olvadás jelezheti, hogy túl sok hő termelődik, ami zárlatra vagy szikrázásra utal.

Hibásan működő biztosítékok vagy megszakítók: Ha a biztosítékok rendszeresen kiégnek vagy a megszakítók gyakran lekapcsolnak, akkor az elektromos rendszer túlterhelt lehet, vagy valamilyen hibás berendezés okoz rövidzárlatot.

Szikrázás: Ha egy konnektor vagy kapcsoló szikrázik, amikor bedugsz egy készüléket, az komoly probléma lehet. Ez azonnali veszélyt jelent, mert a szikrák gyorsan elektromos tüzet idézhetnek elő.

Túlterhelt elektromos hálózat: Sok régebbi lakásban a hálózat nem bírja el a mai modern készülékek áramigényét, és túlterheltté válhat, ami tűzveszélyes helyzeteket eredményezhet. Ilyenkor szakember segítségével lehet bővíteni, korszerűsíteni a hálózatot.

Az elektromos tűz megelőzhető

A tűzoltóság szerint az elektromos eredetű lakástüzek megelőzésének érdekében fontos az eszközök és az elektromos rendszer rendszeres karbantartása, a megfelelő áramkörök kialakítása, valamint a túlterhelés elkerülése. A Katasztrófavédelem oldalain rendszeresen közzétesznek hasznos tanácsokat és figyelmeztetéseket is.

Egy mindent elpusztító lakástűz mindössze néhány perc alatt végbemehet, a folyamatot a katasztrófavédelem szakemberei szemléltették: