.jpg?crop=2014,830,5,304&width=386)
Megdöbbentő, mi volt a honfoglaló magyarok egyik kedvenc étele, ma szinte tabunak számítana
Olvass tovább...
A legenda szerint súlyosan káros az egészségre, ha reggel egy feketével indítjuk a napot.
A világ számos pontján indítják úgy a reggelt az emberek, hogy a tisztálkodás, és a munkára való készülődés örökös jegyeseként megisszák a napindító kávéjukat. A fekete, energetizáló ital fogyasztásának pedig rendkívül sokféle módja van. A készítés mikéntje, de még az alapanyag megválasztása is rengeteg lehetőséget ad a kezünkbe. A magyarok imádják a legendás kotyogós kávéfőzők híresen erőteljes főzeteit, azonban egyre többen szoknak át az egyre kifinomultabb technikai megoldásokkal operáló elektromos kávégépek használatára.
Olvass tovább...
A változó főzési szokások velejárója lett az is, hogy manapság az emberek hajlamosak arra, hogy ne csak egy sima feketével, esetleges egy tejjel bő lére engedett kávéval indítsák a napot. Egyes kávégépek immár képesek a legkülönfélébb latte macchiatok, chai latték vagy fűszeres kapucsínók elkészítésére, mindössze egyetlen gomb megnyomásával. A kávéspecialitások térnyerésével értelmet nyert, hogy egyre többen keresik a megfelelő minőségű alapanyagokat is.
Azonban a sok különbözőségen túl van egy közös nevező a kotyogósok és az arabicások, és persze a többiek között: a reggeli szeánsz, az éhgyomorra fogyasztott kávé zamata. Azonban a korábbi áltudományos feltevések szerint az üres gyomorra megivott élénkítő ital csak árt a gyomrunknak, sőt, kifejezetten az emésztőrendszerünk egészének.
Olvass tovább...
A legújabb kutatások szerint mégsem kell aggódni. Ugyanis csak azoknál okozhat gondot a főként koffeint, de egyéb savakat, szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket, ásványi anyagokat, aromákat is tartalmazó kávé, akiknek egyébként is gyomor- és/vagy bélproblémáik vannak. A gyomornyálkahártyájának egyetlen kávé elfogyasztásától a tesztek szerint egy egészséges embernek semmilyen bántalma nem kellene, hogy legyen.
Akik mégis panaszt éreznek a gyomruk és a korai, éhgyomorra történő kávézás miatt, azoknak a szakértők tanácsai szerint érdemes pár falatot, de minimum egy nagy pohár vizet fogyasztaniuk a kávézás előtt. Valamint érdemes világosabb pörkölésű kávébabra váltaniuk, ami sokkal kevesebb csersavval fogja majd rohamozni a gyomor nyálkahártyáját. Továbbá érdemes kerülniük a fekete ivását, és inkább tejjel lazítsák fel a „feketeleves” töménységét. A többiek viszont maradhatnak a megszokott reggeli szeánsznál, és kezdhetik egy kávéval a napot.
Egy magyar dietetikus elárulta a titkot a kávézásról: