promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyszülöttet keltettek életre Magyarországon, olyan jött, amira évtizedek óta készülnek a magyarok

Szörnyszülöttet keltettek életre Magyarországon, olyan jött, amira évtizedek óta készülnek a magyarok

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

A fagyit mindenki szereti, de vannak ízek, amik még a legedzettebb kóstolókat is zavarba hozzák.

A fagyi az emberiség egyik legjobb döntése volt – valószínűleg valaki megunta, hogy a hó csak hideg és unalmas, és inkább tejet, mézet meg gyümölcsöt dobott rá. Már az ókori Kínában is ettek fagyiszerű édességet, de a mi modern, gombócos boldogságunk Itáliában, a reneszánsz idején öltött formát. Ma már nincs nyár fagyi nélkül, és nincs olyan íz, amit valaki ne próbált volna meg beletenni. De amire most Székesfehérváron vetemedtek... hát az valami egészen más kategória.

Az új őrület: lecsófagyi

A fagyi mindig is az öröm és a gyerekkor szimbóluma volt. A klasszikus vanília-csoki-eper trióval nehéz melléfogni, de ma már a levendulától kezdve a sós karamellen át a matcha teáig mindent megtalálunk a pultban. És ez rendben is van. Azonban van az a pont, amikor a kreativitás már túlmutat az ízlés határain. A feol.hu információi szerint a székesfehérvári Damniczki Cukrászda most átlépte ezt a pontot – méghozzá baconnel, füstölt kápia paprikával és hagymával.

Igen, ez egy fagylalt. Egy lecsófagyi, ami gyakorlatilag egy főétel és egy desszert groteszk nászából született. És hogy még vizuálisan se legyen kétségünk, paradicsomkarikák díszítik a tetejét.

Ezt az íz- és dizájnrobbanást a Székesfehérvári Lecsófőző Vigasság ihlette, amit 2004 óta rendeznek meg szeptemberenként. Ilyenkor baráti társaságok vetélkednek bográcsban rotyogó lecsókkal – de eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy ezt tölcsérbe zárja. Eddig.

Szörny vagy zseniális újítás?

Lehet fanyalogni, de azt nem lehet elvitatni, hogy van benne bátorság. A füstölt paprika karakteres, a hagyma édessége és a bacon sóssága együtt már-már gourmet élmény lehet... ha nem fagylaltként tálalnák. Mindenesetre a cukrászda nem először próbálkozik extravagáns ízekkel, és a gasztrokalandorok már sorban állnak, hogy megkóstolják a „lecsó gombócot”.

A kérdés az, hogy ez vajon csak egy szezonális geg marad, vagy a nyári strandkínálat új kedvence lesz? Egy biztos: a lecsófagyi nem hagy hidegen senkit – ha érted, mire gondolunk.

Ha inkább a hagyományos ízeket kedveled, és szívesen készítenél otthon is fagylaltot, mutatjuk, hogyan oldhatod meg: