
Újfajta átverés terjed a boltokban, a pénztárosok csak értetlenül pislognak
Olvass tovább...
Egy konkrét termék okozhat gondot az allergiásoknál, fokozott figyelmet kérünk.
Kínos eset borzolja a kedélyeket a magyar boltokban, ugyanis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kénytelen volt visszahívni egy olyan terméket, ami akár súlyos tünetekkel is járó egészségügyi problémákat is okozhat az arra érzékenyeknél. Ugyanis az egyik tojásnélküli száraz tésztában mégis előfordulhat tojás származék, ez pedig kockázatot jelent a fogyasztók számára.
Olvass tovább...
A NÉBIH gyorsan reagált, és visszarendelte az üzletek polcairól az egyik hazai gyártó saját termékét, ugyanis az a csomagolásával ellentétben tartalmazhat tojás fehérjét, ami az allergének csoportját „gazdagítja”. Az arra érzékenyek számára ez különösen veszélyes lehet. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a gyártó eddig is megszegte volna az előállítási szabályokat, vagy egy szimpla malőr történt volna a gyártási folyamat során. Sőt, azt sem tudjuk még, hogy miként derült ki a visszahívásra okot adó eset.
A NÉBIH hivatalos felhívásában az alábbi termékkel kell vigyáznunk, ha már a bolti visszahívás ellenére az már otthon figyelne a konyhaszekrényben vagy a polcon:
Termék neve: JÁRMI tojás nélküli száraztészta, 500 g – Szélesmetélt
Probléma: a termék – a megnevezés és a jelölés ellenére – tojást tartalmaz
Minőségmegőrzési idő: 2026.10.08.
Tételszám: 08 10 2026
Kiszerelés: 500 g
A hatóság posztja szerint érdemes komolyan venni a felhívást, azonban a gyártó többi termékével, illetve ennek a tésztának más tételével nincs probléma, fogyasztásra alkalmas. Gondot csak a megjelölt adatokat tartalmazó csomagolású áru okozhat.
Olvass tovább...
A szélesmetélt egyébként az egyik legkülönlegesebb, de mégis talán legalábecsültebb tésztaféle hazánkban. Ugyanis a világ szerencsésebb felén olaszosan, tagliatellén hívják, és számtalan étel receptjének szereplője. Vonzereje az egyszerűségében is rejlik, lévén akár otthon is készíthetünk saját ételkölteményünk mellé szélesmetéltet, még csak tésztagép sem kell hozzá. Ha tartjuk az alapreceptet, és egy normál méretű tojást 100 gramm liszttel, illetve csipet sóval begyúrunk, már nem hibázhatunk. Ragu, paradicsomos tészta, bolognai vagy akár carbonara is készíthető vele.
Legutóbb ilyen rémálmot számolt fel a NÉBIH: