promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megváltoztatták a dubaji csoki nevét Magyarországon

Megváltoztatták a dubaji csoki nevét Magyarországon

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Mostantól így találjuk meg az egyik nagy üzletlánc polcain.

Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb slágere a dubaji csoki volt, az ünnepi időszakban teljesen lerabolták a boltok polcairól az összes olyan terméket, amit ezzel a névvel láttak el, és ugyan mostanra már némileg lecsengett a nagy roham, azért még csak bedobtak egy dubaji csokis jégkrémet így a tavasz kezdetén, habár a nevén csavartak egy kicsit, ami elég különös hangzatot ad a terméknek.

Az egyik országos üzletlánc ugyanis már nem dubaji csokinak hívja az édességkülönlegességet, egy apró, de annál sokatmondóbb dologban változtatott a nevén, ami további kérdéseket vet fel. Találkozhattunk már olyannal, hogy egyes termékek nevét levédették, és nem használhatják abban a formában, mint eddig.

Talán a pálinka ugrik be a legtöbbeknek, 2004-től ugyanis csak Magyarország és Ausztria egyes tartományai használhatják ezt a megnevezést. Gyakorlatilag olyan, mint egy márkanév, így a minőségben eltérő termékekkel már nem nyerészkedhetnek csak a nevet kihasználva.

Hogy ez áll-e a dubaji csoki névváltoztatása mögött, az még nem világos, mindenesetre az üzletlánc akciós újságjában a jégkrém és a csoki is „dubaji stílusú” névvel szerepel. Ez már csak azért is érdekes, mivel a dubaji csoki a legtöbb esetben nem is Dubajból származik, ugyanis az Egyesült Arab Emírségek nem exportálja az édességet, és nem is lennének képesek kiszolgálni a hirtelen megnövekedett igényeket.

De akkor honnan jön a dubaji csoki?

A legtöbb ilyen termék Törökországból érkezik, itt is gyártják, de egyre több a saját márkás termék is, ami európai gyártók terméke. A névváltoztatásnak vélhetően jogi háttere van, az Európai Unión belül ugyanis szigorúan veszik, hogy még véletlenül se legyen megtévesztő egy termék, ezt pedig ilyen „kiskapukkal” lehet kijátszani.

Könnyen lehet, hogy a nevet levédető gyártó kérte ezt a változtatást, mivel korábban több hasonló terméket is bevizsgáltak, és olyan allergén anyagot tartalmaztak (pl. szezámmag), amit nem tüntettek fel a csomagoláson. A megtévesztés esete is fennállt, hiszen pálmaolajat is találtak egyes termékekben, ami a csokoládé "selymesítésére" szolgál, illetve annak helyettesítéseként, ám a minősége kevésbé jó - közölte korábban a Spiegel.

A dubaji csoki elkészítésével egyébként sokan próbálkoznak házilag is, és nem is annyira bonyolult, mint első ránézésre tűnik, érdemes kipróbálni a népszerű recepteket, különleges ízélményben lehet részünk: