promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megérkezett a boltokba a Lidl teljesen új árukészlete, veszélyes finomság is rejlik a polcokon

Megérkezett a boltokba a Lidl teljesen új árukészlete, veszélyes finomság is rejlik a polcokon

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Azonnal a boltba rohantak a vásárlók. 

A Lidl nem véletlenül az egyik legnépszerűbb hazai élelmiszerlánc: régóta bevált módszerük, hogy különböző tematikus hetekkel tartják fent a vásárlók figyelmét. Ilyenkor egy adott országra jellemző termékeket rendelnek be és helyeznek ki a polcaikra, ezzel pedig a megbízhatóan alacsony árak mellett izgalmas fogások kipróbálására is lehetőség van.

Most japán hetek vannak a Lidl-ben és igen izgalmas, autentikus fogásokat, alapanyagokat pakolhatunk be a bevásárlókosarunkba.

A promóció keretein belül most vásárolhatunk többek között udon tésztával készült főételt, gyozát, mely egy töltött tésztakosárka, surimi rudacskát, mely egy rák ízű rágcsálnivaló, wasabi mártást, valamint wasabis sajtot (ez utóbbi nem annyira autentikus), matcha ízesítésű rizsitalt, pácolt gyömbérszeleteket, gyoza szószt, egy lekvárhoz hasonlító gyümölcskészítményt, sushi majonézt, miso levest, sushi rizst, japán ízvilágú chipset, teriyaki csirkés pizzát (ami talán szintén nem a legelterjedtebb hagyományos étel a szigetországban), teriyaki csirkés baot, ami egy töltött gőzgombóc, japán fűszert, valamint egy különösen izgalmas dességet, a mochit.

Miket lehet még kapni a japán hetek alatt a Lidl-ben? A videóból kiderül:

A mochi egy sok szempontból különleges sütemény, ami méltó ellenfele lehet a dubaji csokinak, ha a világhódító útját nézzük.

A mochi egy japán eredetű, rugalmas, ragacsos állagú rizssütemény, amelyet gluténmentes, édes rizsből (mochigome) készítenek. Az eredetileg japán édesség ma  világszerte népszerű, különböző ízekben és töltelékekkel fogyasztják. Gyakran ünnepi ételként kerül az asztalra, de egész évben kapható. A mochit kétféleképpen is el lehet készíteni.

Van a hagyományos módszer, az így elkészült édesség neve a mochitsuki. Ez egy időigényes, ám nagyon látványos eljárás, viszont a bonyolultsága miatt nem mindennap használják ezt a készítési módot.

A mochigome rizst egy éjszakán át áztatják, majd megfőzik. A főtt rizst egy nagy mozsárban (usu) helyezik el, és egy nagy fakalapáccsal (kine) kezdik verni. Az ütögetés közben időnként vízzel nedvesítik a rizst, a megfelelő állag elérése miatt. Addig gyúrják és csapkodják,, amíg sima, rugalmas tésztává nem válik. A kész mochit formázzák és igény szerint megtöltik.

Hagyományos módszernél elektromos keverőt, vagy mochi-készítő gépet használnak. Az édes rizslisztet (shiratamako vagy mochiko) vízzel összekeverik. A masszát lassú tűzön melegítik vagy mikrohullámú sütőben gőzölik, amíg az ragacsos állagot nem kap. Keményítővel meghintik, hogy ne tapadjon össze, majd formára alakítják.

Az édesség nagyon finom, de akár halált is okozhat.

A mochi egy különleges ízvilágú édesség, de egyben nagyon veszélyes is, főleg az idős, beteg emberek, vagy kisgyermekek számára. Rendkívül ragacsos és nehezen rágható, ezért könnyen elakadhat a torokban. Japánban minden évben több esetet regisztrálnak, amikor emberek fulladás miatt kerülnek kórházba és sajnos halálesetek is előfordulnak. Mindenképpen kis falatokra vágva fogyasszuk, és alaposan rágjuk meg. Vízzel vagy meleg teával érdemes kísérni, hogy könnyebb legyen lenyelni. A szénhidráttartalma nagyon magas, így cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Mint szinte minden ételből, az olcsó verziótól a drágáig ebből is mindenféle kapható, itt például egy luxus verziót mutat be egy turista, aki felnőtt férfi létére is szemmel láthatóan küzd a finomsággal:

Forrás: wikipedia