Ezért készítik a magyarok rosszul a virslit, hazánkban is bedőltek ennek a tévhitnek
Olvass tovább...
Ha szilveszter, akkor annyi virsli, amennyi a csövön kifér. De mire kell figyelni?
Ez most kissé amolyan „régen minden jobb volt” felütésű téma lehet, de abban valószínűleg a legtöbben egyetértenének, hogy van is benne valami, hiszen mint sok más termék esetében, így a virsliknél is ahogyan bővült a termékpaletta, úgy lettek egyre silányabbak az olcsóbb termékek.
Ehhez talán már hozzászokhattunk, ahhoz viszont kevésbé, hogy már a jól megszokott virslifajták esetében sem feltétlenül számíthatunk olyan minőségre, mint korábban, ez pedig leginkább az adott termékben található húsmennyiségnek köszönhető. A virslikben ugyanis nem minden az, aminek látszik, és talán jobb is, ha nem tudjuk, miként készül. Elég csak megemlíteni a „mechanikusan lefejtett húst”, ami 10%-os arányban lehet jelen a virslikben, és egyfajta pépet jelent, amit a csontokból „nyomnak” ki, és húsnak nem is nevezhető. De talán ebbe most ne is menjünk mélyebben bele.
Olvass tovább...
Azzal tehát valószínűleg semmi újat nem mondunk, hogy érdemes azokat a virsliket választani, ami teljes egészében húsból készült. Igen ám, csakhogy ezek a drágábbak, és ezt nem mindenki tudja megengedni magának.
Pedig ha tehetnék, megtennék, a magyarok ugyanis szeretik a virslit, a kicsiktől a nagyokig. És hogy miért? Könnyen elkészíthető, számost ételfajtához passzol, és szilveszterkor éppen ezeket keresik az emberek. Nem is csoda, hiszen ilyenkor csaknem 30 százalékkal több fogy belőle, mint az év többi részében.
Habár a szezonalitás ollója évről évre keskenyebbre nyílik, az üzletek így is kihasználják az év végi keresletnövekedést, a számok pedig egészen meghökkentők, Magyarországon évente 30 ezer tonna (!) virslit gyártanak. Ám mint azt a Magyar Hússzövetség közölte, a fogyasztói szokások között már jóval élesebb a határvonal, míg a tehetősebb réteg a prémium minőséget választja, addig a kevesebb keresetből gazdálkodók sokszor a virslinek nem is nevezhető húskészítményeket (pl. rudacskát) választják.
Olvass tovább...
És hogy miért kell disznóhúsból lennie a szilveszteri virslinek? Ez leginkább a babonákhoz köthető, hiszen míg a csirke elkaparja a szerencsét, addig a disznó kitúrja. Ki gondolná, hogy ilyeneken múlik a fogyasztás mértéke?
De mi a helyzet az árral? Tavaly novemberben volt a virslicsúcs, akkor átlagosan kilójáért 3330 forintot kértek el. A helyzet most valamivel jobb, 3000 forint körül alakul az átlag, ami viszont még egy is majdnem ezer forinttal több, mint 2022-ben. Így mint sok minden más is, a virsli is elinflálódott.
És hogy hogyan készül a jó minőségű virsli? Ezt nyugodt szívvel megmutathatjuk: