promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Duplájára nő a polgármesterek bére, ennyi pénzt vihetnek haza havonta

Duplájára nő a polgármesterek bére, ennyi pénzt vihetnek haza havonta

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

A polgármesteri fizetések a tavalyi nemzetgazdasági átlagkeresethez viszonyítva emelkednek.

A polgármesterek illetményének emelését kezdeményezte október 1-jétől a közigazgatási és területfejlesztési miniszter egy az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatban – mondta el a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerdán, az MTI megkeresésére.

A polgármesterek fizetésének emelését a kaposvári polgármester, Szita Károly kezdeményezte a miniszternél, írta a 24.hu. Navracsics Tibor a kedd éjjel, a parlament honlapján megjelent iromány szerint azt javasolja, hogy a főpolgármester az előző évi nemzetgazdasági átlagkereset 6-szorosának, megyei jogú város polgármestere és fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere a 4,5-szeresének, a vármegyei önkormányzat közgyűlési elnöke a 4-szeresének megfelelő illetményt kapjon. 

A többi településvezető javadalmazását a lakosság számától függően, sávosan határoznák meg, a szorzó a 30 ezer lakosnál népesebb település polgármesterénél 3,5, az 500 lakosnál kisebb település vezetőjénél 1,25 lenne.

A főpolgármester fizetése több mint duplájára nő

2023-ban a bruttó átlagkereset 571.200 forint volt, ebből következik, hogy:

  • Karácsony Gergely főpolgármester fizetése 1,5 millió forintról 3.427.200 forintra,
  • a megyei jogú városok és fővárosi kerületi önkormányzatok polgármestereinek fizetése 1,3 millió forintról 2.570.400 forintra,
  • a 30 ezer lakosnál népesebb települések polgármestereinek bére 1,1 millió forintról 1.999.200 forintra,
  • az 500 lakosnál kisebb települések vezetőinek fizetése pedig 520 ezer forintról 714 ezer forintra nőne, bruttóban.

A kormánypárti Szita Károly azzal támasztotta alá a javaslatát, hogy a polgármesterek sok esetben több milliárd forintból gazdálkodó települések élén állnak, óvodák, bölcsődék működéséért, a tömegközlekedés biztosításáért, parkok üzemeltetéséért, kultúráért, sportért felelnek, a javadalmazásuknak pedig ki kell fejezniük a tisztség ellátásával összefüggő társadalmi felelősséget.

Szita utalt arra is, hogy a polgármesterek javadalmazásáról szóló, hatályos szabályozás fix összegben állapítja meg a településvezetők illetményét, tiszteletdíját, de az nem igazodik sem az államtitkári, sem más állami tisztségviselő illetményéhez.