promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nem jött be a kormány terve, találtak egy kiskaput, kijátszható a rendelet

Nem jött be a kormány terve, találtak egy kiskaput, kijátszható a rendelet

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc
Promotions

Az erkélyre szerelhető napelem tiltva van, de a rendelet szövege szerint a loggiára, teraszra, franciaerkélyre tehetünk áramtermelő berendezést.​

Ahogy azt korábban megírtuk, a kormány betiltotta a napelemek egy bizonyos típusát. A Magyar Közlönyben jelent meg október elején a rendelet a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról. Ez több mint 100 paragrafust tartalmaz, amelyek az építésügyi kereteket és ingatlantervezési szabályokat sok helyen alapvetően átírják, illetve tisztába teszik. Az új szabály szerint: erkélyen napelem nem helyezhető el, sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon.

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség akkor hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartják a szigorítást és az szembe megy az uniós energiapolitikai célkitűzésekkel. (Ausztriában például állami támogatásra pályázhatnak azok az ingatlantulajdonosok, akik az erkélyükre szerelnének ilyen áramtermelő eszközt.)

A szövetség alelnöke, Szilágyi László Facebook-posztban reagált a hírre. Ezt írta:

„Fel vagyok háborodva! Veszek egy nagy levegőt és egyeztetek a többi szakággal és kiadunk hivatalos állásfoglalást. Ez a nem hivatalos, hanem a magánvéleményem.”

Nem mindegy, hogy erkély, terasz vagy loggia 

A szakértők azóta megvizsgálták a tervezet szövegét és megállapították, hogy a jogalkotó több kiskaput is nyitva hagyott. Az erkély ugyanis egy építészeti szempontból pontosan meghatározott épületrész és nem egyenlő például a loggiával, a franciaerkéllyel vagy a terasszal. 

A definíció szerint erkélynek csak az épület homlokzati síkjából kinyúló, konzolos, függesztett vagy pontszerűen alátámasztott kialakítású külső, legfeljebb egy oldalról zárt tartózkodó tér számít. Az épület homlokzati síkján belül lévő, három oldalról falakkal határolt tér, a loggia, amelyre a tiltás nem vonatkozik, és ennek a korlátjára kiakasztható a napelem – írta meg az acnews.hu

Továbbá nincs egyértelműen rendezve a szövegben az az eset sem, ha az erkély fölé (elő)tetőt építenek, amely lehet a napelem tartószerkezete is. Ha ezt az adott háznál egyéb szabályok nem tiltják, akkor egyes értelmezések szerint erre szintén fel lehet rakni a napelemet.

Az erkélyre szerelhető napelem egyre nagyobb divat más országokban

Az erkélynapelem, amit nálunk betiltott a kormány, egy praktikus, kis helyigényű, kézzel is könnyedén beüzemelhető áramtermelő eszköz. A legtöbben azok vásárolják, akik társasházban laknak és a ház nem akar vagy nem tud közösen beruházni egy nagyobb teljesítményű napelemre. Igaz, nem termel annyi áramot, mint egy erőmű, nem fedezi egy átlagos háztartás összes áramszükségletét, de csökkenti a rezsiköltségeket.