promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egyetlen szabadsággal kilenc napot maradhatunk otthon decemberben

Egyetlen szabadsággal kilenc napot maradhatunk otthon decemberben

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Ideje megtervezni az utolsó szabadságok kivételét, decemberben két szombati munkanap is lesz.

2024-ben három áthelyezett munkanappal számolhatunk, közismertebb nevén szombati munkanappal, ebből az elsőn már túl vagyunk, kettő még előttünk van. Ráadásul mindkettő decemberben lesz, nagy mértékben felborítva a szokásos menetrendet. Munkavállalói szempontból az év utolsó napja egyébként is kaotikus, vannak munkahelyek, ahol egy egész hétre leáll a munka (vagy még tovább, például az oktatási intézményekben). Azonban olyan is van, ahol – lehet karácsony vagy újév – az év minden napján dolgoznia kell valakinek, ilyenek például az online a szerkesztőségek.

Decemberben tehát két ledolgozós szombat is lesz, ráadásul két egymás utáni héten: 2024. december 7-én, és december 14-én, így az áthelyezett munkanapok következtében két hatnapos munkahéttel kell számolni az év utolsó hónapjában.

Cserébe karácsonykor hat nap összefüggő pihenésre lesz lehetőségünk, ugyanis 2024. december 24-én (kedd) és 27-én (péntek) nem kell majd dolgozni. Sőt,

ha valaki kiveszi szabadságként 2024. december 23-át, akkor egybefüggően, egy nap szabadsággal kilenc napot pihenhet. Ilyen már nagyon régen volt.

Mi értelme a ledolgozós szombatoknak?

Ha megnézünk más európai országokat, igencsak furcsa az a helyzet, hogy nálunk a keddre és csütörtökre eső ünnepnapok előtti, utáni munkanapokat ledolgozós szombatokkal váltjuk ki. Ráadásul van, hogy hetekkel előre. 

A hosszú hétvége a munkába járók számára komoly felüdülést jelent, a szombati munkanapnak viszont a gazdasági teljesítmény szempontjából alig van hatása. Mindenesetre hazánkban ez így alakult és bár nehezünkre esik egyetlen szabadnappal (a vasárnap) átvészelni 12 nap munkát, a hosszú hétvégék valamelyest kárpótolnak minket.

Nem árt előre gondolkodni, ha ugyanis még több nap szabadságunk maradt, azt érdemes elkezdeni kivenni. A szabadság lényege a pihenés, kikapcsolódás, regenerálódás. Éppen ezért a Munka Törvénykönyve szigorú, és nem engedi meg, hogy a szabadság helyett pénzt kapjon a munkavállaló. A törvény kimondja, hogy „A szabadságot – egy meghatározott eset kivételével – megváltani nem lehet.”

Tehát elviekben a bent maradt szabadságokat nem lehet átvinni a következő évre és pénzre sem lehet váltani, mint régen.