promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Komoly pénzvisszatérítés jár rengeteg magyarnak, de sokan nem is tudnak róla

Komoly pénzvisszatérítés jár rengeteg magyarnak, de sokan nem is tudnak róla

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Ilyen pénzvisszatérítésre eddig nem volt példa Magyarországon.

Komoly pénzvisszatérítésre lehet jogosult rengeteg magyar ember, de közülük sokan nem is tudnak róla, hogy van egy ilyen lehetőség, pedig jelentős összegekről van szó. Ilyen jellegű adókedvezményre eddig nem volt példa Magyarországon; ezt a lehetőséget még 2024. január 1-jével vezették be.

Ennek az új típusú K+F adókedvezménynek a lényege, hogy az adókedvezmény teljes mértékben csökkenteni tudja az adott évi társasági adót, továbbá a fel nem használt összeget akár vissza is lehet igényelni az adóhatóságtól. A cégek a felmerült K+F költségeik után számolt fel nem használt adókedvezménnyel a következő három évben tovább csökkenthetik társasági adójukat és ami extra, hogy a fel nem használt adókedvezmény összegét visszakérhetik a NAV-tól. A visszaigényelhető összeget a társasági adóbevallásban kell majd feltüntetni, és az adóhatóság legkésőbb a bevallás évének utolsó napjáig kiutalja azt.

Mindezt Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere vezette le a Pénzcentrum-nak. Hozzátette, nagyon fontos, hogy az adókedvezményt felhasználni kívánó cégek alapos számítást végezzenek, mert az új típusú K+F adókedvezmény alkalmazásával nem élhetnek a helyi iparűzési adóban és a szociális hozzájárulási adóban elérhető K+F típusú kedvezményekkel a cégek, mindazonáltal gyakorlati példák azt mutatják, hogy kifejezetten megérheti az új K+F adókedvezményt alkalmazni, akár duplázódhat is az adómegtakarítás.

Ez az adókedvezmény egyébként azoknak a cégeknek lehet kedvező, amiknek nincsen és várhatóan nem is lesz annyi társasági adójuk, amennyivel szemben a korábbi K+F adóalap kedvezményt elszámolhatják. Ilyenek például a K+F intenzív vállalkozások, vagy az egyéb jelentős társasági adókedvezményeket - mondjuk fejlesztési adókedvezmény, energiahatékonysági adókedvezmény - alkalmazó cégek.

Magyarországon eddig nem volt

Bár hazánkban csak idén vezették be, ez az adókedvezmény egyébként nem ismeretlen, más országokban is alkalmazzák; például Franciaországban, Belgiumban, és Ausztráliában is van ehhez hasonló rendszer.

Részben egyébként ennek is köszönhető, hogy a globális minimumadó bevezetésével párhuzamosan Magyarország is beépítette ezt az adókedvezményt az idei évtől, amely teljes mértékben elismertethető a globális minimumadó kalkulációja során.