promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon készült látványos felvétel az üstökösről, amit csak 80 ezer évente lehet látni

Magyarországon készült látványos felvétel az üstökösről, amit csak 80 ezer évente lehet látni

Borítókép:  Profimedia
Űrkutatás
Kategória fejléc

Lenyűgöző magyar felvételen az üstökös, amit a mi életünkben már biztos nem fogunk többet látni.

Vasárnap este szabad szemmel is látható volt a nyugati égbolton feltűnt C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös, amit a mi életünkben már biztos nem fogunk többet látni, hiszen csak 80 ezer évente van erre lehetőség. Igaz, az üstökös már október 11-e óta észlelhető volt az égbolton, de ekkor a Nap közelsége miatt még nehezebb volt a megfigyelése, most vasárnap viszont megfelelőek voltak a körülmények a tökéletes észleléshez.

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstököst először a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték, aztán csak szeptember 27-én került napközelségbe.


Hihetetlen, de az egyik látványos felvételt éppen Magyarországon készítették az üstökösről, mégpedig a Győr-Moson-Sopron vármegyei Szanyban, ami egy nagyjából 2000 fős lakosságú falu a Csornai járásban. Itt kémlelte vasárnap este az égboltot Lempek Benjámin, akinek csodálatos képeket sikerült készítenie a ritka égi jelenségről.

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen észleléshez és felvételkészítéshez nagyon sok türelem és előkészítés szükséges, de Benjámin a Promotions-nek elárulta, hogy egyáltalán nem volt nehéz dolga, mivel egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett applikációt, a Stellariumot használja.

„Amióta elkezdtem jobban kémlelni az eget, ezt használom. Miután az app segítségével sikerült behatárolni, telefonnal készítettem egy 30mp-es időzített képet. Majd megnéztem, mit sikerült fotózni és a környezetemben lévő akár fákhoz vagy akár egy kéményhez képest próbálom megtalálni a keresett égi testet vagy jelenséget - ez esetben üstököst. Egy ilyen kép elkészülte függ sok mindentől, nemcsak az időtől. Egyéb környezeti tényezők is tudnak befolyásolni, valamit az, hogy például mennyit készülök elő vagy mennyi vele az utómunka”

- magyarázta Benjámin, aki az első ilyen képét is egy iPhone 14 Plus készülékkel csinálta.

Hozzátette, hogy az észleléshez és a tökéletes felvételek készítéséhez még egy SkyWatcher Explorer 150/750P Newton távcső is a rendelkezésére áll, de idővel váltani akar a telefonról, és be szeretne ruházni egy dslr kamerára (Digitális tükörreflexes fényképezőgép - a szerk.), majd ezután egy bolygókamerát is szeretne magának.

Íme a látványos felvétel az üstökösről: