promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy cafat húst tettek a piramis aljába, elképesztő dolog történt vele az éj leple alatt

Egy cafat húst tettek a piramis aljába, elképesztő dolog történt vele az éj leple alatt

Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Történelem & Tudomány
Kategória fejléc

A régészek szerint, ha valaki egy darab húst tett a piramisba este, reggelre olyan állapotban találta, amitől ma is leesik az állunk

Az ókori technológia, ami minden képzeletet felülmúl

Az ókori civilizációkról gyakran gondoljuk, hogy bár impozáns építményeket hagytak hátra, a mai értelemben vett technológiát nélkülözték. Rakétáik, villanyáramuk valóban nem volt, de olyan módszereket dolgoztak ki, amelyek még ma is elképesztik a kutatókat. Az egyik legkülönösebb találmányuk olyan hatással volt az élelemre, hogy ha valaki egy darab húst tett a szerkezet mélyére, másnap reggel egészen hihetetlen állapotban találhatta.

Jég a sivatag közepén

A perzsák zseniális találmánya, a yakhchal – szó szerint „jégverem” – több mint 2400 évvel ezelőtt született. Ezek a hatalmas, kupolaszerű építmények képesek voltak jeget előállítani és tárolni a forró, száraz sivatagban. Az eljárás lényege az volt, hogy a mélyre ásott tárolókat különleges habarccsal szigetelték, majd a vizet csatornákon vezették be, ahol az éjszakai hidegben megfagyott.

A hús csodája

A yakhchal nem csupán vizet és jeget tárolt. Az ókori perzsák ide helyezték el a legfontosabb élelmiszereiket is: gyümölcsöket, tejtermékeket – és bizony húst is. Egy cafat hús, amit este a mélybe helyeztek, másnap reggel frissen és fogyaszthatóan került elő, miközben a kinti hőség akár 40 fok fölé is kúszott. Ez a technológia egyfajta természetes hűtőszekrényként működött, évszázadokkal az elektromos áram feltalálása előtt.

Hogyan működött pontosan?

A titok több tényezőben rejlett:

  • a vastag falak és a különleges sarooj nevű habarcs szigetelték a hőt,

  • a szélfogó tornyok a hideg levegőt terelték be a tárolóba,

  • az éjszakai fagy pedig gondoskodott arról, hogy a bent lévő víz és élelem lehűljön.

Az így keletkező jég és hideg levegő hűtötte a tárolt élelmiszert, megakadályozva a gyors romlást.

Az örökség ma is él

Hihetetlen, de sok yakhchal ma is áll Irán és Afganisztán területén, több ezer év után is. Sőt, egyre több kutató szerint a módszer modern változata akár a klímaválság idején is megoldást adhatna a fenntartható hűtésre – méghozzá teljesen áram nélkül.

A piramisról további részletek ebben a videóban derülnek ki:

Forrás: ancient-origins.net