promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bélgyulladást okozhat a teljes kiőrlésű kenyér? Szakember árulta el a választ

Bélgyulladást okozhat a teljes kiőrlésű kenyér? Szakember árulta el a választ

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Örök dilemma, hogy a fehér lisztből készül kenyeret vagy a teljes kiőrlésűt válasszuk, most választ kaptunk a nagy kérdésre. 

Nemcsak laikusok, hanem táplálkozási szakértők között is kialakulhat vita arról, hogy a hagyományos fehér lisztből készült vagy a teljes kiőrlésű kenyér egészségesebb. A szakemberek többsége az egészséges táplálkozás szempontjából a teljes kiőrlésű kenyeret ajánlja, de nem minden esetben. Vannak olyan helyzetek és állapotok, amikor kifejezetten káros lehet a teljes kiőrlésű kenyér.

A teljes kiőrlésű liszt több rostot tartalmaz, ami segíti az emésztést, csökkenti a székrekedés kockázatát és hozzájárul a bélflóra egészségéhez. Alacsonyabb a glikémiás indexe (GI), így lassabban emeli meg a vércukorszintet, ami kedvezőbb a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciával élők számára. Emellett előny, hogy több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér liszt.

A fehér liszt előnyei közé tartozik, hogy könnyebben emészthető, mivel kevesebb rostot tartalmaz. Puhább, könnyebb állagú és semlegesebb ízű, ezért sokan jobban is kedvelik. Előny lehet az is, hogy a testünk számára gyorsabban hasznosítható energiaforrás, mert a hamar felszívódik.

A fehér kenyér egészségesebb lehet, mint a teljes kiőrlésű 

A teljes kiőrlésű liszt úgy készül, hogy nem csak a gabonamag, hanem a mag héja is feldolgozásra kerül. Így nagyobb energiaszintet képvisel, mint a sima fehér liszt, de van egy nagy probléma is vele.

Dr. Fábián Károly urológus, onkológus, a Margit Medical Center orvosigazgatója egy közösségi média videóban mondta el, kinen javasolja a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru helyett a fehér lisztből sütött termékeket.

„Gondoljunk bele, hogy a növény a magot szaporodása használja. A maghéj az védelem. Ezért úgy próbál meg védekezni, hogy ebben mindenféle anyagokat tartalmaz, hogy ne egyék meg az állatok.”

Az onkológus a madarat hozta fel példaként, amely ha talál egy kölest, akkor kibontja, mert olyan anyagok vannak a héjában, amelyek a irritálnák az emésztőrendszerét. A szakember itt párhuzamot von az ember táplálkozásával:

„Ha valaki teljes kiőrlésűt eszik, akkor sokkal több bélproblémája lesz, hiszen olyan anyagok vannak benne, amelyek direkt azért vannak benne, hogy ne fogyasszák el. Tehát valamilyen gyulladásos folyamatot fognak fenntartani.”

Gasztroenterológusok is javasolják, hogy aki valamilyen gyulladásos bélbetegségben szenved (IBD, Colitis ulcerosa, Crohn), az preferálja a fehér kenyeret a teljes kiőrlésűvel szemben.