
Akkor most egészséges a kávé, vagy sem?
Olvass tovább...
Aki a kávét szereti, rossz ember nem lehet, azonban képes kiforfulni magából, ha nem kapja meg a szükséges adagot, ilyenkor akár különböző pótkávék is szóba jöhetnek.
Magyarországon a kávé központi helyet foglal el sokak életében. Egy napindító fekete vagy a reggeli kifli mellett gőzölgő tejeskávé megszínesíti a legzordabb hétköznapokat is. Vannak, akik csak ebéd után isznak egyet, mások torkán napi 4-6 csészével is lecsúszik.
Utóbbiak komolyabb koffeinfüggőséggel elszámolhatnak, ami egészen addig nem tűnik fel, amíg valami miatt nem jutnak hozzá a szükséges adaghoz. Pedig ez előfordulhat és már meg is történt néhányszor a történelemben. A leleményes kávésok ilyenkor alternatív megoldásokat kerestek, ennek köszönhető, hogy ma már akár gombából és fügéből is tudunk kávét főzni.
Amikor az emberek nem jutottak hozzá kávéhoz a háború idején vagy egy súlyos gazdasági válság éveiben, különböző helyettesítőket használtak. A cél az volt, hogy hasonló ízvilágot és élénkítő hatást érjenek el a rendelkezésre álló alapanyagokból. Sokszor azonban éppen a lényeg hiányzott ezekből a pótkávékból, méghozzá a koffein.
Olvass tovább...
Az egyik legismertebb kávépótlót a cikóriagyökér pörkölésével és őrlésével készítik. Ennek íze hasonlít a kávééra, bár kissé édeskésebb. Nem tartalmaz koffeint, de van némi emésztést segítő.
Kávé-szerű italt pörkölt árpa, rozs vagy búza felhasználásával is készíthetünk. Magyarországon elterjedt volt a korábban a mokkakávé, amelyet árpából és cikóriából állítottak elő. Közkedvelt volt például a Harmat kávépótló is, ami cikóriából és hazai kapás és kalászos növényekből készült.
Kevesen tudják hogyan kell, de makkból is főzhetünk kávét magunknak, ha holnap beüt a nagy kávéhiány. Ehhez az érett tölgyfamakkot kell megpörkölni és megőrölni, majd forró ahagyományos módszerrel lefőzni. Kissé kesernyés, diós ízvilágú italt kapunk, ami egyébként vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag volt, bár koffeint nem tartalmaz.
A pecsétviaszgombából (Reishi) vagy más gyógygombákból főzött ital nemcsak kávépótlóként, hanem egészségmegőrzőként is népszerű. Koffeinmentes, de adaptogén hatású, azaz segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez.
A babot és a csicseriborsót leginkább főzeléknek vagy hummuszként tudjuk elképzelni, pedig isteni kávé is készülhet ezekből a hüvelyesekből. Ízre azonban távol áll a megszokottól, sokkal édeskésebb.
A dió héját sem érdemes kidobni, ha megpörköljük és apróra törjük, diós ízvilágú, barna főzetet kapunk. Azon azért érdemes elgondolkodni, mennyire kétségbe lehetett esve az, aki erre rájött.
Ma már a szárított fügét vagy szelídgesztenyét pörkölve és őrölve kávé helyett is fogyaszthatjuk. Egy csésze édeskés, kissé karamellizált ízt kapunk, ami meglepően finom.
A kávé a nyolcvanas években is népszerű volt, a Mulatt kávé reklámja ráadásul még mulatságos is:
Olvass tovább...