promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Valóban kórházi fertőzéseket kaphatunk otthon is a mobiltól? Itt az igazság

Valóban kórházi fertőzéseket kaphatunk otthon is a mobiltól? Itt az igazság

Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A mobiltelefon, a távirányító és az ajtókilincs a fertőzéseket okozó mikroorganizmusok találkozóhelye.

El kell fogadnunk a szomorú tényt, hogy a mindennap használt eszközeink, mint a mobiltelefonok, távirányítók, ajtókilincsek, számtalan mikroorganizmus otthonául szolgálnak. Ezek a felületek kiváló életteret biztosítanak baktériumok, gombák, vírusok és egyéb mikroorganizmusok számára. Mivel gyakran megérintjük ezeket az eszközöket anélkül, hogy alaposan kezet mosnánk, a kórokozók könnyen megtelepedhetnek rajtunk is és vígan szaporodhatnak. 

A mobiltelefon az egyik legszennyezettebb tárgy a közelünkben

A mobiltelefont mindenhová magunkkal vissza, ott van a kezünkben a fürdőszobában, a tömegközlekedési eszközökön, boltban, munkahelen. A felületükön megtalálható baktériumok között előfordulhatnak olyanok, amely bőrfertőzéseket okozhat, vagy akár olyanok is, amely bélfertőzésekkel hozható összefüggésbe. 

A Propionibacterium acnes az emberi bőr természetes lakója, szintén gyakran előfordul a telefonokon, és akné kialakulásával járhat. Ezek a baktériumok közvetlen érintkezéssel, például kézmosás hiányában kerülhetnek a telefonokra. 

A távirányítók nemkívánatos lakói

A távirányítók a második leggyakrabban használt eszközeink, ezért szintén különböző mikroorganizmusok széles spektrumával lehetnek szennyezettek. Kimutatható rajta a Pseudomonas aeruginosa, amely húgyúti fertőzéseket és légúti problémákat okoz, vagy az Enterococcus faecalis is, ami véráramfertőzésekhez vezethet. De van a távirányítón gombás fertőzést okozó Candida is. 

Az ajtókilincsek kiemelten veszélyesek lehetnek

Különösen nyilvános helyeken, mint például irodaházakban vagy kórházakban nem érdemes fogdosni az ajtókilincseket. Az ilyen környezetben lévő kilincsek felületén gyakran fordulnak elő kórházi fertőzéseket okozó baktériumok és székletbaktériumokkal, például az E. coli, mivel sajnos nem mindenki mos kezet a WC-használata után. Emellett gyakoriak még a vírusok is, amelyek légúti fertőzéseket vagy kötőhártya-gyulladást okoznak.

Egy kutatás bebizonyította, hogy nem kell kórházba mennünk ahhoz, hogy hospitális fertőzést szerezzünk. Ehhez elég egy bevásárlóközpont toalettjét használni, egy mozgólépcsőn megkapaszkodni vagy kézzel kinyitni az ajtót bármilyen ügyfélszolgálaton. Sőt, nekünk ki sem kell tennünk a lábunkat, ha más megteszi helyettünk és néha a kezébe veszi a készülékünket.

Hogyan védekezhetünk?

A rendszeres tisztítás és fertőtlenítés alapvető a mikroorganizmusok elszaporodásának megelőzésében. Szakértők az alkohol alapú fertőtlenítők használatát javasolják, amelyek hatékonyak a baktériumok és vírusok ellen. Ezenkívül fontos a megfelelő kézhigiénia fenntartása, különösen az olyan felületek érintése előtt és után, amelyeket sokan használnak.