promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Görög-magyar háború a kedvenc ételünk miatt, szégyenbe hoztak minket

Görög-magyar háború a kedvenc ételünk miatt, szégyenbe hoztak minket

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Nem láttuk jönni, váratlan helyről jött a támadás.

A magyarok kedvenc pékáruja

Ha van olyan péksütemény, amit minden magyar ismer és szeret, akkor az kétségkívül a pogácsa. Sajtos, tepertős, krumplis vagy túrós - a variációk száma végtelen, minden családnak van belőle saját receptje, amire esküszik.

Amellett, hogy gyors reggeliként vagy uzsonnaként is megállja a helyét, igazi vendégváró finomság is, borozások és ünnepek állandó kísérője.

Titka, hogy egyszerre kicsi, falatnyi és laktató, ráadásul könnyen variálható, ezért lett a pogácsa igazi nemzeti kedvenc: olyan sütemény, amit szinte senki sem utasít vissza.

A görög testvér: bougatsa

Most azonban a görögök is jelezték, hogy beneveznek a pogácsa versenybe. A hellén verzió a bougatsa, amelyet a TasteAtlas nevű híres online gasztronómiai portál a közelmúltban a világ negyedik legjobb reggelijének választott.

A görög verzió azért jelentősen eltér a magyartól: a bougatsa réteges, vajas vagy margarinos tésztából készül, amelyben hagyományosan búzadara-krém a töltelék, de húsos és sajtos változata is népszerű.

Thesszalonikiben igazi közönségkedvenc, Veria környékén édesebb, krémesebb, míg Krétán helyi mizithra sajttal sütik és porcukorral szórják. A görög cukrászok még fagylaltban is megidézik, kapható bougatsa-ízű fagyi is.

Etimológiai érdekességek

Az elkészítési mód (és így maga az étel is) eltérő, a név azonban közös: a magyar pogácsa és a görög bougatsa is bizánci görög „πογάτσα” (pogátsa) szóból ered, innen terjedt el a Balkánon és Közép-Európában és vált mindenütt saját konyhai hagyomány részévé.

A görögök most világszinten kaptak elismerést bougatsájukért, de mi magyarok is büszkék lehetünk: ugyanannak a történetnek a részesei vagyunk. Két ország, két hagyomány, de a lényeg ugyanaz - a reggeli asztalt vagy a társasági együttléteket egy egyszerű, de sokszínű péksütemény teszi teljessé.

Így készül az igazi görög bougatsa: