
Fidesz közeli ember posztolt gúnyképet Hatvanpusztáról, mélyütés ez az ellenzéknek
Olvass tovább...
Nem láttuk jönni, váratlan helyről jött a támadás.
A magyarok kedvenc pékáruja
Ha van olyan péksütemény, amit minden magyar ismer és szeret, akkor az kétségkívül a pogácsa. Sajtos, tepertős, krumplis vagy túrós - a variációk száma végtelen, minden családnak van belőle saját receptje, amire esküszik.
Amellett, hogy gyors reggeliként vagy uzsonnaként is megállja a helyét, igazi vendégváró finomság is, borozások és ünnepek állandó kísérője.
Titka, hogy egyszerre kicsi, falatnyi és laktató, ráadásul könnyen variálható, ezért lett a pogácsa igazi nemzeti kedvenc: olyan sütemény, amit szinte senki sem utasít vissza.
Olvass tovább...
A görög testvér: bougatsa
Most azonban a görögök is jelezték, hogy beneveznek a pogácsa versenybe. A hellén verzió a bougatsa, amelyet a TasteAtlas nevű híres online gasztronómiai portál a közelmúltban a világ negyedik legjobb reggelijének választott.
A görög verzió azért jelentősen eltér a magyartól: a bougatsa réteges, vajas vagy margarinos tésztából készül, amelyben hagyományosan búzadara-krém a töltelék, de húsos és sajtos változata is népszerű.
Thesszalonikiben igazi közönségkedvenc, Veria környékén édesebb, krémesebb, míg Krétán helyi mizithra sajttal sütik és porcukorral szórják. A görög cukrászok még fagylaltban is megidézik, kapható bougatsa-ízű fagyi is.
Olvass tovább...
Etimológiai érdekességek
Az elkészítési mód (és így maga az étel is) eltérő, a név azonban közös: a magyar pogácsa és a görög bougatsa is bizánci görög „πογάτσα” (pogátsa) szóból ered, innen terjedt el a Balkánon és Közép-Európában és vált mindenütt saját konyhai hagyomány részévé.
A görögök most világszinten kaptak elismerést bougatsájukért, de mi magyarok is büszkék lehetünk: ugyanannak a történetnek a részesei vagyunk. Két ország, két hagyomány, de a lényeg ugyanaz - a reggeli asztalt vagy a társasági együttléteket egy egyszerű, de sokszínű péksütemény teszi teljessé.
Így készül az igazi görög bougatsa: