promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa lények bukkantak fel az erdőkben, mindenki óva inti tőle az embereket és ez nem mese

Furcsa lények bukkantak fel az erdőkben, mindenki óva inti tőle az embereket és ez nem mese

Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc

Az elszaporodásuk nagy veszélyt jelent.

Kék húsú vaddisznók rémisztő jelensége Kaliforniában

A kaliforniai Monterey megye vadászai és lakosai különös és aggasztó jelenséggel szembesülnek: a vaddisznók húsa és zsírrétege élénk, szinte neonkékre változik. Ez nem az első eset, hogy Kaliforniában ilyen színelváltozást tapasztalnak, de a szakértők szerint a jelenség komoly veszélyre utal.

A Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Hivatal (CDFW) idén márciusban kezdte vizsgálni az ügyet, miután egy csapdázó több hasonló példányt talált. A laborvizsgálatok kimutatták: a kék színt valószínűleg egy diphacinone nevű rágcsálóirtó szer okozza.

Ez a gazdálkodók által használt, jellegzetesen kékre festett méreg patkányok és egerek irtására szolgál, de a vadállatok számára a figyelmeztető szín semmit sem jelent.

Hogyan kerül a méreg a vaddisznók szervezetébe?

A mérgezés kétféleképpen történhet: a vadak közvetlenül megeszik a csalétket, vagy elfogyasztanak egy másik állatot, amely már lenyelte a mérget. A diphacinone úgy működik, hogy gátolja a K-vitamin újrahasznosítását a szervezetben, így fokozatosan leáll a véralvadás.

A hatás nem azonnali: az állatok napokig legyengülnek, ez idő alatt pedig könnyebb prédává válnak. A probléma nem új keletű - egy 2018-as vizsgálat szerint a Kaliforniában begyűjtött vaddisznóminták 8,3%-a, a medvéknek pedig elképesztő 83%-a tartalmazott rágcsálóirtó-maradványt. Ez azt jelenti, hogy a mérgezés kiterjedése jóval nagyobb lehet, mint amit a látványos kék szín sugall.

Veszély a tányéron - óvatosságra intenek a hatóságok

A CDFW arra figyelmeztet, hogy a vadászok és a húskedvelők legyenek különösen körültekintők Monterey megyében és más veszélyeztetett területeken. Nem minden mérgezett állatnál látható a kék szín, így a szennyezett hús akár észrevétlenül is a tányérra kerülhet.

A hatóságok arra kérik a gazdákat, hogy csak megfelelő, zárható etetőállomásokban használjanak mérget, és részesítsék előnyben az integrált kártevőirtási módszereket, amelyek csökkentik a nem célzott állatok mérgezésének kockázatát. Aki pedig vadászat közben furcsa színű húst talál, az haladéktalanul jelezze a hatóságoknak.