promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kern András még sose volt ilyen tahó a kamerák előtt, szeretteit magától eltaszító, rákos orvost játszik utolsó rendezésében
Borítókép:  port.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kern András a főszereplője a saját filmjének, amiben egy végtelenül tahó, rákos orvost játszik. Filmajánló.

Te hogyan reagálnál, ha megtudnád, hogy gyógyíthatatlan beteg vagy? Hogyan mondanád el a családodnak, a szeretteidnek, hogy csupán hónapjaid vannak hátra? Korábban készült egy felmérés Amerikában, amely során pont ilyen témában kérdezték az embereket, és a válaszadók több mint 20 százaléka azt mondta, hogy ő inkább megutáltatná magát mindenkivel maga körül csak azért, hogy amikor ő meghal, akkor senkinek se hiányozzon, és ne okozzon senkinek fájdalmat azzal, hogy ő eltávozik.

Vámos Miklós Halhatatlan című novellájából írt forgatókönyvet Kern András, amiben maga az alapmű szerzője is segítségére volt. Kern András ugyanis mindenképpen szeretett volna csinálni egy filmet (ami a Netflixen is megnézhető streamingen), amiben orvost játszik, végül aztán kitalálták a történetet, amiben az elismert, szeretőt tartó orvos megtudja, hogy rákos, de nem akar elfogadni semmilyen kezelést, inkább hagyja, hogy a betegség szépen lassan végezzen vele, és ezt az időt arra használja ki, hogy maga ellen fordítsa a feleségét, a lányát, az egész családját, a kollégáit, és úgy egyébként mindenkit. A probléma csak az, hogy a tahó orvos állapota csak nem akar romlani, így aztán jól kitalált terve nem éppen úgy sül el, ahogy szeretné.

(Fotó: port.hu)

Kern András egy megkerülhetetlen figura a magyar színművészetben, mondhatni egy fogalom a színészeten belül, egy kiváló művész, aki nagyon sok oldalát mutatta már meg a színpadon, csak az a baj, hogy a filmjeiben sosem tudott igazán kibontakozni, kilépni a vicces, olykor tahó módon poénkodó karakterből, mozgóképen teljes mértékben ebbe a figurába skatulyázták be. Ennek az az oka, hogy Kern Andrásról mindenki azt hiszi, hogy egy végtelenül vicces ember, hiszen mindenki ilyennek ismerte meg nemcsak a filmekből, de a kabaréjelenetekből és a Heti hetesből is, így aztán senki sem merné megkockáztatni, hogy egy olyan filmet készítsen vele, amiben nem egy vicces figurát játszik.

Még maga Kern András sem meri bevállalni ezt a rizikót, de a téma drámaiságát sem akarta elfojtani, így aztán csinált egy ilyen is-olyan is filmet Gondolj rám címmel, ami igazából se nem jó, se nem rossz, olyan tisztes középszer, amit egyszer megnéz az ember, aztán hamar el is felejti.

Pedig jól is elsülhetett volna, mert nem lehetetlen jó filmet csinálni, amiben tökéletes egyensúlyban van a dráma és a vígjáték - gondoljunk csak A bakancslistára, vagy a műfaj mintapéldájának számító Életrevalók-ra -, de Kern annyira a saját fazonjára, a saját egójára akarta formálni ezt a produkciót, és ez sajnos túlságosan is ráülepedett a történetre. Vitathatatlan, hogy Kern András nemzetünk egyik kiváló színésze, de én inkább a színpadi munkásságát kedvelem pont azért, mert ott sokkal színesebb manírkészlettel, sokkal rétegesebb karaktereket játszik.

(Fotó: port.hu)

A Gondolj rám igazából csak azért készült el, mert Kern mindenáron orvost akart játszani, és mindenáron be akarja bizonyítani, hogy márpedig ő nem hiába akart eredetileg rendező lenni. Két korai tévéfilmjén (Késő őszi esti órán, Nagyúri mesterség) kívül a Sztracsatellát, A miniszter félrelép-et (ami Koltai Róberttel együtt rendeztek), és a Gondolj rám-ot dirigálta, amiben olyan színészek játszottak vele, mint Eszenyi Enikő, Törőcsik Franciska, Elek Ferenc, Rajhona Ádám, Liptai Claudia, és Elekes Emma - szóval igazi sztárgárda vonult fel azért, hogy ez a film minél sikeresebb legyen, de igazából senki se tud érvényesülni pont azért, mert Kern ennyire egymaga akarja elvinni a hátán az egészet.

Eszenyi Enikőt például én még sose láttam ennyire rossz alakítással, Liptai Claudia felesleges húzónév, Törőcsik Franciska pedig csak egy csinos pofikának van a filmben (pont úgy, mint az egész karaktere); Elekes Emma az egyedüli, akinek játéka úgymond meg tudja érinteni az embert, és ezért is gond az, hogy Kern egója ennyire rátelepedett a produkcióra, mert a rákos orvosnak van egy szívfacsaró jelenete az otthonban fekvő édesanyjával, ami komolyan hatást tudna gyakorolni a nézőre, de sajnos az előtte és utána lévő komolytalanságok és vicceskedések teljesen lerombolják a cselekmény drámaelemeit.

Ha mindenképpen látni akarjuk, hogy Kern András mennyire örül annak, hogy orvosi köpenyben jön-megy a folyosón, vagy hallani akarunk néhány Presser Gábor-nótát, amit kifejezetten ehhez a filmhez írtak, akkor nézzétek meg a Gondolj rám-ot akár a Netflixen, de maradandó filmélményre ne számítsatok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás