promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes feliratok jelennek meg magyar házakban az ajtó felett, sokan nem értik, hogy miért írják oda ezeket
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Te is találkozhattál már velük, de vajon tudod-e, hogy mit jelentenek?

Zavarba hozhatnak minket az ajtók felett megjelenő feliratok, és sokszor meg is kérdezzük a házigazdát, hogy kerültek oda, ki tette fel azokat, és azt is persze, hogy mi célt szolgálnak. Ezeket a jeleket, amelyek betűkből és számokból, valamint különleges karakterekből állnak, az ajtófélfára szokták írni, így nézhetnek ki, ezeket láthatjátok sokszor:

20-C+M+B-20

De van-e pontos jelentésük?

A válasz röviden az, hogy igen, és a karácsonyhoz is köze van a jelölésnek. Nagyon sok magyar háztartásban előfordulnak ezek a mai napig is, komoly hagyománya van tehát hazánkban, így tényleg nagyon sok helyen lehet látni ezeket még a mai napig is, és nemcsak az idősek körében fordul elő gyakran, sokan azonban elsőre nem tudják, hogy mire váljék ezeket a feliratokat, és hogy pontosan mit jelenthetnek a betűk és a számok, így pedig a házigazda válaszára várnak, amely kicsit meglepetésként is érheti őket.

 A kereszténységhez van köze, és egyfajta védelmet jelent a háznak és a lakóinak a vallás szerint, épp ezért kerülnek fel pont az ajtó fölé. Sokan hisznek ebben.

A karácsonyi időszak után, vízkeresztkor kerülnek fel ezek a jelek, illetve ekkor újíthatják meg ezeket.  Vízkeresztkor a hagyomány szerint vizet és tömjént keresztelnek a templomokban, amúgy január 6., azaz vízkereszt az a nap, amikor Jézust meglátogatták a három királyok az elbeszélések és a szent szövegek szerint. A három betű egy latin szöveg kezdőbetűiből van kirakva, ami annyit tesz, hogy Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg a házat. A feliratok általában kívülről látszanak, így például a városokban egyes intézmények vagy iskolák esetén is lehet látni a krétával felírt feliratot, amelyet aktualizálni is szoktak.

Január 6. amúgy az a nap is, amikor Krisztust megkeresztelték a Jordán folyóban, erre is emlékezik az egyház, illetve általában ekkor bontjuk le a karácsonyfákat is.

De akkor végül is miről is szól pontosan a vízkereszt, és miért olyan fontos január 6-a az egyház életében?

(Forrás: Velvet, FemCafé)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás