promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
20 éves a zeneszám ami megőrjítette a világot, Pápai Joci viszont nem értette a szövegét
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagyon gyorsan repül az idő, sokan lehet nem is tudják ki az a Panjabi MC, pedig a Jogi című száma azóta is rendszeresen szembe jön velünk.

Panjabi MC 2003-ban robbant a slágerlisták élére a "Jogi" című számával. Az indiai származású angol DJ rögtön híres lett az indiai zenei elemeket ötvöző egyedi stílusával. A népszerű MC-nek azonban nem ez a leghíresebb slágere, egy évvel korábban már óriási sikert aratott a "Mundian To Bach Ke" című dalával is, ezzel vált nemzetközileg is ismertté. Zenéjében az alternatív hip hop keveredik az ún. Bhraga stílussal.

A Bhangra egy olyan nem hagyományos zenei stílus, ami London egyik indiaiak lakta negyedéből, Southallból nőtte ki magát. Ebben a negyetben élnek a Punjab (magyarul Pándzsáb) vidékéről származó indiaiak. A szigetországba vándorolt diaszpóra összekapcsolta az 1970-es évek indiai népzenéjét az 1980-as évek nyugati popzenéjével, és ebből született meg az új műfaj, ami már mellőzi hagyományos hangszerek és ritmusok használatát. Mielőtt a zenei fúzió létrejött volna, a Bhangra csak egy táncformaként létezett az őshazában.

Az MC rendes neve: Rajinder Singh Rai, 1971-ben született Angliában.  Az egyik legismertebb és legnagyobb sikerű dal, amit készített, a már említett "Mundian To Bach Ke". Eredetileg 1998-ban jelent meg, majd 2002-ben újrafelvették és remixelték, így került a slágerlisták élére. A dal egy fülbemászó refrént tartalmaz, amely az indiai és a nyugati kultúrák találkozását szimbolizálja.

Panjabi MC második leghíresebb dala a most jubiláló "Jogi". Az előadó itt ismét egyesíti a hagyományos punjabi zene és az elektronikus zene elemeit. A dal címe magyarul jogot vagy törvényt jelent, és a szövege arról szól, hogy az embereknek minden joga megvan az önmegvalósításra és az élet élvezetére.

Tehát semmi köze a jógához.

A dalt pár éve az RTL képernyőjén is nagyot robbantott, a Csobot Adél, Hargitai Bea, Sebestyén Balázs és Gáspár Laci alkotta zsűri nem tudta kitalálni az Álarcos énekes második évadában, hogy kit rejt a bika jelmez. A dolgot nehezítette, hogy a bika egyszerre halandzsázott és nyávogott, ennek ellenére a produkció azért igy is szórakoztató. Mi azért eláruljuk ki énekelt, ha kijelölitek a szöveget, ti is megtuthatjátok. Az álarc mögött nem más rejtőzött, mint

KOZSÓ

Panjabi MC karrierje során természetesen több albumot is kiadott, bár ezeket a sikereket nem tudta túlszárnyalni. Azóta viszont olyan előadókkal is együttműködött, mint Jay-Z és Missy Elliott. Az egyik legfontosabb hozzájárulása a zenei világhoz, hogy felhívta a figyelmet a Bhangra műfajra és az indiai kultúrára, ma már mindegyik slágere vissza-visszatérő eleme az éjszakai életnek. Panjabi MC nemcsak zenéjéről, hanem látványos fellépéseiről is híres. A koncerteken sokszor invitálja a közönséget, hogy sajátítsák el a tradicionális punjabi táncmozdulatokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás