promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar-láz tört ki Amerikában: tízezrek vonultak az utcára, gyerekek kaptak magyar neveket, amikor Kossuth Lajos körutat tett az Egyesült Államokban
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő rajongás övezte a magyar körutazást.

Talán a történelem órákon kevesebb szó esik az 1848/49-es szabadságharc utóéletéről, pedig igazán érdekes dolgok történtek még a harcok után És erről nagyon sok film is megemlékezik, ilyen többek között az egyik legjobb magyar történelmi film, a Klapka légió, amely 1983-ban készült, többek között olyan színészek főszereplésével, mint Tordy Géza, Törőcsik Mari vagy éppen Reviczky Gábor. A magyar történelem egy ritkán hallott eseménye 1866-ből, amikor újra magyar szabadságharcosok jelentek meg Magyarországon, hogy folytassák a harcot egy olyan helyzetben,

amikor a Habsburgokat több irányból is támadják Európában.

De a szabadságharc folytatása Kossuth Lajos híres amerikai körútja is, amelyre 1851 végén és 1852-ben került sor, Kossuth rengeteg beszédet tartott az amerikai körútján, tízezrek voltak kíváncsiak rá, igazi Magyar-láz, Kossuth-láz vonult végig azokon a helyeken, ahová ellátogatott Kossut apánk. Rengeteg hír jött arról is, hogy sokan harmadik névként adták a Kossuthot a gyermekeiknek. Sőt, amerikában településeket, és még megyét is elneveztek a magyar szabadságharc vezéréről, szobra pedig megtalálható mai is Iowában.

Ám Kossuth-hoz köthető sok magyar médiatörténeti pillanat is,, iylen például az első magyar hangfelvétel, vagy például a dagerrotípiák közül is az egyik legelső. Az eljárással készült mellkép végül kalandos körülmények között jutott el Magyarországra. A kép amúgy Albert Sands Southworth és Josiah Johnson Hawes műtermében készült, amely az egyik leghíresebb volt akkor az Egyesült Államokban.

A képet 2015-ben a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program részeként megvásárolta és letétbe helyezte a Nemzeti Múzeumban.

Így néz ki ez a foót, amellyel már találkozhattatok korábban is, Kossuth Lajost 49 évesen ábrázolja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás