promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valósággá vált az X-akták, pontosan az történik ma ami a földönkívüli esetekkel foglalkozó kultikus sorozatban
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Pontosan 30 éve indultak el Mulder ügynök és Scully ügynök kalandjai, és talán maguk az X-akták készítői sem gondolták, hogy a misztikus sorozat ma aktuálisabb lesz, mint valaha. 

Pontosan 30 évvel ezelőtt debütált az amerikai televíziónézők előtt, Magyarországon egy évvel később indult el az X-Akták-őrület. A sorozat még ma is képes lázban tartani a rajongókat, mivel a paranormális jelenségek után nyomozó FBI-ügynökök valójában saját belsőnk elé tartottak érdekes görbe tükröt.

Nézőként a földhözragadt, mindig a tudományos álláspontot képviselő Skully-val (Gillian Anderson) lépünk be ebbe a különös, rejtélyes új világba, és ismerkedünk meg a különc Mulder ügynökkel  (David Duchovny), aki szentül meg van róla győződve, hogy a húgát földönkívüliek rabolták el, ám ezt valakik el akarják titkolni. De mégis kik?

A hétről hétre jelentkező különös esetek feltárását nem annyira a rejtélyek, mint inkább a színészek közti kimondatlan, de tapintható kémia fűzte össze leginkább. Mindenki azt várta, mikor jönnek végre össze, és az hogyan fog megtörténni, ha egyáltalán? Végül valóban egymásba szerettek, és bár Skully sokat hasonult Mulderhez, kettejük életszemlélete annyira eltérő maradt a sorozatban, hogy a kölcsönös vonzalom ellenére sosem lehettünk biztosak benne, hogyan alakul a kapcsolatuk.

A sorozat 2001 után látszólag befejeződött, de 2008-ban érkezett a második mozifilm, 2016 és 2018 között pedig újabb két évaddal zárult a sorozat, ami összesen 218 részt élt meg.

Bár Mulder papíron egy paranoiás, összeesküvéselmélet hívő, gyerekként különösen traumatizált figura, Duchovny ügyes játékának köszönhetően mégis szimpatikus. Ma pedig - szinte észrevétlenül - de azon kaptuk magunkat, hogy mi is Mulder ügynökök lettünk. Nem azért, mert feltétlenül hiszünk a földönkívüliekben, a gonosz tudósok által ránk szabadított vírusokban, a mindenkit átverő multinacionális óriásvállalatokban vagy a kormányzati összeesküvésekben, hanem azért, mert a világ épp olyan zűrzavaros és bonyolult hely lett, mint a sorozatban. Ami egyik nap még túlzó konteónak tűnik, másnapra igazsággá válhat, és a figyelmünk a technológiai fejlődésnek (műholdas adászórás, internet, okostelefon, stb) köszönhetően sokkat több felé oszlik, mint bármikor korábban a történelem során.

Annyi információ ér minket naponta, és olyan kiszolgáltatottnak érezzük magunkat a médiának, a politikának és a gazdasági szereplőknek, hogy az ember valóban könnyen elbizonytalanodik: az igazság odaát van? A sorozat remekül ráérzett erre az állapotra, így képes néha meglehetősen bugyuta ügyei ellenére még ma is a képernyő elé ültetni.

Az X-akták 11 évada, a két mozifilmmel együtt (X-akták - Szállj harcba a jövő ellen; 1998, X-Akták: Hinni akarok; 2008) jelenleg is elérhető a Disney+ kínálatában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás