promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország elveszett királya: egy név, ami a történelemkönyvekben nem szerepel
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy nem is hallottál még erről a történetről.

Mint minden nemzet története, a magyar történelem is tele van olyan tévhitekkel, amelyek egyszer belekerültek, de lehetetlen már kiírtani azokat onnan, megtapadtak, és nagyon sokan rosszul tudják azokat, ilyen például az, hogy Magyarország határait egykor három tenger mosta. De mégis mi az igazság, és hogy került előtérbe ez a tévhit hosszú távon?

Egy másik pedig az egyik leghíresebb magyar uralkodóról, Károly Róbertről mesél nekünk.

Fontos történelmi kérdés tehát az, hogy valóban Károly Róbert-e az eredeti neve az egyik legjelentősebb magyar uralkodónak? Az Amiről a történelemkönyvek nem írnak című blog egy korábbi, a tévhiteket vizsgáló írásában is kitért erre a témára, és annak modernkori következményeire a budapesti utcanevekben.

Károly Róbert az Árpád-ház utáni időszakban ült a magyar trónra, és többszöri koronázás után sikerült megteremtenie egy stabil királyságot. Fiára, a nápolyi győzőre, Nagy Lajosra egy erős és gazdag királyságot hagyott örökül. Károly Róbert, ahogy mindenki ismeri őt Magyarországon, nápolyi és Árpád-házi származású király volt, eredetileg Caroberto néven született, aminek nincs magyar megfelelője. És így sokat sejtető az a tény is, hogy 

a hivatalos dokumentumait Carolus Rex aláírással láttta el.

Idővel a nevét egyszerűen két részre szedték, és így "magyarosították" Károly Róbertként. Ez az elnevezés meg is maradt a magyar történelemkönyvekben. Ráadásul, amikor Budapesten egy közterületet róla neveztek el, a nevét egyszerűen megcserélték, mivel úgy vélték, hogy Károly Róbert egy külföldi név, és így az elő- és vezetéknév helyzete nem stimmel. Ez az oka, hogy a főváros egyik jellegzetes útja Róbert Károly körút névre hallgat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás