promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: titkos magyar falu van Törökországban, a neve azonnal elárulja Magyarországot
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történelem fondorlatos érdekességekre képes.

A világon számtalan helyen telepedtek le más nemzetek lakosai, a 19. században a kivándorlási hullám a csúcspontját élte, és ekkor a legfőbb cél az Amerikai Egyesült Államok volt, nem is csoda, hogy szerte Amerikában találhatunk magyar alapítású településeket, kisebb városokat. Még manapság is láthatunk ilyen neveket a térképen, például Balatonból is több van. De a 19. század még nagyon közel van a mi korunkhoz, így sokaknak még a családjában is vannak olyan emlékek, amelyek kivándorláshoz vagy bevándorláshoz kötődnek.

Ám ha arról van szó, hogy magyar település Törökországban, akkor már bizony egy sokkal távolabbi történelmi időponthoz kell visszalépnünk. Méghozzá a 16. századig kell visszamennünk, amikor a mohácsi csata után 1526-ban a törökök folyamatosan tért nyertek a Magyar Királyságban, majd megkezdődött a három részre szakadt ország története, amely több mint 150 évig tartott. Nem meglepő, hogy a törökök számtalan magyart vittek el rabszolgának messzi földekre.

És ide tartozik a törökországi magyar falu története is.

A magyar eredetű település neve pontosan az, hogy Macarköy, vagyis Gebiz, illetve Macar-nak is hívják. Ez pedig annyit tesz, hogy Magyarfalu. Macarköy egy tengerparti síkságon fekszik a Toros-hegység lábánál, és rengeteg történet szól arról, hogy bizony magyar rabszolgák alapították azt, bár több forrás is vitatja ezt a feltételezést, miszerint rabszolgák nem alapíthattak falvakat, ám egyes helyeken az is előfordul, hogy szabad magyarok alapíthatták, akik ide menekültek, a Török Birodalom szívébe, esetleg bújdosó katonák lehettek, akik elmenekültek a három részre szakadt ország területéről, és itt telepedtek le családjaikkal. A legenda azonban tovább él, és sok vándor keresi fel a települést.

A helybeliek pedig sokan emlékeznek is erre a magyar múltra, amely a legenda szerint a 16. században kezdődött, tehát közel 400 éve.

(Forrás: Világszám, Magyar Nemzet)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás