promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Irgalmatlanul fura kép terjed Magyarországról egy külföldi oldalon, azonnal tudni akarjuk, hogy mi állhat a háttérben
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Zseniális, amikor ilyen térképet látunk, hiszen azonnal felismerjük a magyar különlegességeket.

Mindig meglepődik az ember, amikor megpillant valamiféle magyar vonatkozású dolgot egy-egy külföldi olalon, főleg akkor igaz ez az állítás hatványozottan, amikor valami nagyon meglepő és megdöbbentő dolog kerül elénk. Augusztus 20-án pedig még inkább kapósak vagyunk arra, hogy efféle érdekességekre felfigyeljünk. Nem is olyan régen egy szavakkal, kifejezésekkel és általában Európával foglalkozó oldal olyan térképet közölt a kontinensről, ahol Magyarország nagyon kilóg az egészből. A térképet megnézzük, és azonnal kíváncsik is lehetünk arra, hogy mi állhat a dolog hátterében.

Mégis miről van szó pontosan?

Az Online Maps Blog közzétett egy olyan képet, ahol Európa térképe látszik, és azt vitték fel a térképre, hogy az egyes nemzetek nyelvén hogy hangzik az, hogy köszönöm, hogy köszönjük meg a szívességet. A térképen a színezések kapcsán az is látszik, hogy az egyes nyelvekben a "köszönöm" kifejezések mennyire hasonlítanak egymáshoz. Ám rögtön szembeötlik az is, hogy bizony a magyar "köszönöm" még köszönőviszonyban sincs a többi nyelv hasonló szavához. Nagyon kítűnik ugyanis a térképen.

How to say ‘thank you’ in various European languages.

Posted by Online Maps Blog on Sunday, August 6, 2023

Ez abból adódhat, hogy a köszönöm kifejezés ómagyar szó, legőseibb szavaink egyike. Érdekesség, hogy néhány évvel korábban a Nyest nevű oldal foglalkozott már a köszönt szó eredetével, akkor egy olvasói levélre válaszolva írtak bővebben is a kifejezésről. Az olvasói levél a kézzel hozta amúgy összefüggésbe a köszönt szót. Akkor azt is megjegyezték, hogy A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint a köszön(t) ige ismeretlen eredetű.

Amúgy érdekesség, hogy a köszönöm szót úgynevezett performatívumnak is hívhatjuk a beszédaktus-elmélet szerint, egy olyan szónak, amikor a szó kimondásának pillanatáabn már meg is történik a cselekedet. Így a szó kimondásának igazából cselekvésértéke is van, ez nagyon sok más magyar kifejezés esetében is tetten érhető. Az üdvözlöm szó esetében is együtt jár a cselekedet és a szó kimondása, akár egy kézfogás kíséretében is.

Akarsz tanulni olyan magyar szavakat, amelyeket még életedben sosem hallottál? Íme a lehetőség:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás