promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlen magyar káromkodással szóltak be Brad Pittnek, meglepő jelenetek 2023 egyik legimpozánsabb filmjében, a Babylonban
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Aki ezt a filmet eredeti nyelven nézte, durván meghökkenhetett, hogy mi hallatszódott a mi magyar füleinknek.

Az biztos, hogy ti is tudnátok azonnal mondani egy olyan filmet, amelyben legalább egy magyar káromkodás elhangzik, és persze úgy, hogy a film az eredeti nyelven megy, de mégis, ott a magyar vonatkozás. A legismertebb talán ebből a szempontból a Brendan Fraser és Rachel Weisz főszereplésével készült A múmia cimű film, amelyben van egy magyar szereplő is, legalábbis származását tekintve Budapestről származik. Ő Beni, aki elég sok helyzetben magyarul káromkodik a filmben, bár nagyon nehéz kihallani, de egy korábbi cikkünkben összeszedtük nektek azt,

hogy pontosan mi hangzik el a film eredeti, angolnyelvű verziójában magyarul.

Ám ebben az évben is kaptunk egy olyan filmet, ahol bizony nagyon durva magyar káromkodás megy, ez a film pedig nem más, mint Damien Chazelle legújabb alkotása, a Babylon, amely Hollywood egy igazán érdekes korszakáról szól, a húszas évek közepéről, amikor megérkezik a hang a moziba, és a némafilmes szupersztárok hirtelen azon kapják magukat, hogy bizony a kamerák előtt már az is számít, hogy beszélnek, milyen hangjuk van.

Ez óriás változás,

amely karriereket tett tönkre, és az átállás egyáltalán nem volt zökkenőmentes. Ez a film abból a szempontból is lenyűgöző, ahogy ezekre a változásokra reflektál hősei szemüvegén keresztül. Számunkra már szinte elképzelhetetlen, hogy micsoda forradalmi változás volt ez a filmiparban, semmi nem volt már a régi. Kicsit más szemszögből, és kevésbé naturalisztikusan, de erről az átállásról szól az 1952-ben bemutatott klasszikus alkotás, a legendás Gene Kelly főszereplésével készült Ének az esőben című film.

De mégis mi történik a Babylon című filmben, amikor elhangzik a káromkodás?

A filmben Brad Pitt a karrierje csúcsán lévő filmsztárt játszik Jack Konrad néven (mellette Margot Robbie alakít valami elképesztően zseniálisa a filmben), ki még mit sem sejt róla, hogy érkezik a hangos film. Nem is törődnek ezzel a szereplők, hiszen elképesztő luxusban élnek, minden napjuk egy hatalmas parti. Jack Konrad (egyik) felesége pedig a filmben egy Olga Putti nevű sztár, akit a magyar Lia Puttiról mintáztak meg a filmben. Az igazi Lia a húszas években csinált karriert Európában, majd Amerikába hajózott, ahol a Paramountnál lett rajongott sztár. Általában a férfifaló karaktereket kapta meg. Az igazi Lia számára is az tett keresztbe a karriernek, hogy megérkezett a hangos film, mivel nem tudott jól angolul, számára az új Hollywood már nem tartogatott annyi lehetőséget.

Így nézett kia a gyönyörű magyar színésznő, Lia Putti.

A filmben Lia, avagy Olga Putti karakterét Karolina Szymczak játssza, akiről többek között a Kultúra is megírta, hogy a szerep kedvéért nagyon begyakorolta a magyar káromkodásokat, még órákat is vett, hogy mindent tökéletesen tudjon kiejteni. A filmben az első óra után van egy hosszabb rész, amikor Olg tör és zúz Konraddal közös otthonukban, és elhangzik az egyik legdurvább magyar káromkodás is, méghozzá meglehetősen ízesen.

Még érdekelnek magyra vonatkozások Hollywoodból?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás