promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli dolog történt Hofi Géza halála után – az utolsó humorbombája konkrétan mindent letarolt
Borítókép:  MTI Fotó - Soós Lajos
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hofi Géza utolsó hangfelvétele már csak a halála után látott napvilágot.

Sokan nem tudják, de Hofi Géza eredeti neve Hoffman Géza volt. Ő ugyebár a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb, és legtöbbet emlegetett alakja volt. Rengetegen gondolják úgy szubjektív vélemények alapján, hogy az örökségét Bödős Tibor tudta a leginkább tovább vinni. Annyi biztos, hogy mind a kettejüknek megvan a maga stílusa.

Hofi Géza anno 1936. június másodikán született Budapesten, vagyis pont ma lenne 87 éves. Háromszor is sikertelenül jelentkezett a színművészeti főiskolára, ezért a Kőbányai Porcelángyár munkásaként iratkozott be Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahol többek között Sas József és Sztankay István voltak társai.

Később 1960-ban szerződött a debreceni Csokonai Színházhoz, ahol elsősorban komikus szerepekben csillogtatta meg a tudását. 1963-ban átigazolt a budapesti Mikroszkóp Színpadhoz, ahol kabaréműsorokban lépett fel többek között Bajor Imrével, Hernádi Judittal és Gobbi Hildával. Gyakorlatilag itt alakult ki Hofi sajátos humorstílusa, amelyben ötvözte az abszurditást, az iróniát, az aktualitást és az éles társadalomkritikát.

A tehetsége az egész ország előtt kirajzolódott, és 1970-ben elnyerte az első Jászai Mari-díját, majd 1973-ban megkapta a másodikat is.

Hofi Géza végül 2002. április 10-én hunyt el tüdőrákban. Temetése a Farkasréti temetőben volt, ahol több tízezer ember búcsúzott tőle. Halála az egész országot sokkolta, mivel sokan még a mai napig is az egyik legjobb humoristának tartják.

A humorista halála után másfél hónappal rendkívüli dolog történt: a művész lemezeit kiadó Hungaroton Records Kft. rögtön úgy döntött, hogy megjelenteti a humorista utolsó hangfelvételét, Napsugaras jó éjszakát címmel.

A posztumusz lemez igazi különlegességnek számított. A humorista művésztársa, Szenes Iván anno úgy fogalmazott, hogy Hofi Gézához fogható humorista soha nem volt, és nem is lesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás