promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örülhetnek a magyarok: négy napig ingyenes lesz mindenkinek az országban
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csak négy napig lesz ingyenes.

A 2022 augusztus 20-ai, valamint az október 23-ai hétvége mintájára most is négy napig ingyenesen elérhetővé válik több nagyszerű magyar filmalkotás is a hazai streamingszolgáltatón, a FILMIO-n. A Nemzeti Filmintézet így kíván tisztelegni a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai előtt. Ebben az évben Esztergályos Cecília, Mészáros Márta, Reviczky Gábor, Romwalter Béla (Richy), és Ternovszky Béla részesültek ilyen kitüntetésében kiemelkedő pályájuk elismeréseként.

Lássuk, melyik alkotásokat is nézhetjük meg díjmentesen vasárnap estig!

Te

Ez az 1962-ben készült rövidfilm egy lányról szól, aki vidáman rója Budapest utcáit, miközben a néző figyelmét a rendező az apró részletekre, pillanatnyi benyomásokra irányítja. Szabó István korai alkotása a francia újhullám stílusát idézi, amelyet a filmben alig húsz éves Esztergályos Cecília elragadó alakítása tesz igazán emlékezetessé. A Te alcíme „szerelmesfilm”, ami később az 1970-ben bemutatott, a kisfilmes előképpel sok szempontból rokon, mára világhírű nagyjátékfilm címe is lett.

Az alábbi videóban láthattok is egy részletet ebből a filmből, benne a 20 éves Esztergályos Cecíliával:


Szép lányok, ne sírjatok!

Mészáros Márta harmadik nagyjátékfilmje egy üzem ifjú dolgozóinak életébe nyújt bepillantást a hatvanas években. A lélekölő munkát követően a fiatalok koncerteken és bulikban vezetik le a feszültséget és természetesen nem kerüli el őket a szerelem sem. Savanyú már el is jegyezte Julit, aki azonban megismerkedik egy zenésszel. A film emlékezetes képet rajzol a hatvannyolcas generáció szabadabb életérzéséről, a főbb szerepekben Sztevanovity Zorán, Frenreisz Károly, Baksa Soós János, Orszáczky Miklós, Tolcsvay László és Szörényi Levente láthatók.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás