promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar csodaépületért rajong a világ a belga-német határon, de mégis hogy kezdődött az aacheni magyar kápolna története?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szemkápráztató épület a német-belga határon, amelyet úgy ismernek, hogy az aacheni magyar kápolna.

Aachen az egyik legismertebb német város a belga-német határon, nagyon jelentős történelmi hely, hiszen a középkori Európa történetének leghíresebb alakjai fordultak meg a város falai között, mivel egykor itt volt Európa központja, itt volt a Frank Birodalom leghíresebb uralkodójának, Nagy Károlynak, azaz Carolus Magnusnak, vagyis Charlemagnénak a központja. Ő volt az a király, aki a nagy Római Birodalom bukása után a kontinens nyugati és középső részét egyesítette, birodalmának a határa pedig a mai Magyarország területén volt. Az ő fejére került később a császári korona, hiszen azon sáfárkodott, hogy a nagy Római Birodalmat felélessze. Ő rakta le a későbbi Német-római Császárságnak az alapjait, bár az első német-római császárt majd csak jóval az ő halála után koronázzák meg.

Aachen tehát egy nagyon fontos hely Európa történelmében, ma is csodálatos látványosságokat kínál a turistáknak, akik a városba érkeznek. Az egyik legismertebb és legikonikusabb látványossága pedig az aacheni dóm, amely uralja a belvárost Aachenben. És van egy magar kápolna is a városban, amely az aacheni székesegyház egyik mellékkápolnája.

I. Anjou Lajos király fordította erre a tekintetét még uralkodása alatt, de már korábban is sokan keresték fel Aachent Magyarországról is, hiszen fontos zarándokhely volt a hazai keresztények számára. Nagy Lajos király végül 1364-ben tett egy ígéretet magyar kápolna építésére a helyen, és mellé azt is megígérte, hogy két papot is küld a városba a létesítendő kápolnába. Végül 1367-ben készült el a kápolna gótikus stílusban, majd az évszázadok után elpusztult épület Mária Terézia uralkodása alatt épült újjá barokk stílusban. Itt őrzik manapság az aacheni dóm kincstárát is.

Az aacheni zarándoklat amúgy Szent István koronázásával, a Magyar Állam alapításával és kereszténnyé válásával is összefügg, ide vezethető vissza a hagyomány.

A kápolnában többek között Szent István, Szent László és Szent Imre szobra is megtalálható.

Így néz ki a kápolna belülről, IDE kattintva elérhető a videó.

(Forrás: Wikipedia, I am an aachener blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás