promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pokolba a fizikával: Vin Diesel egyszerre két helikoptert zúz szét az izomautójával, és öröm nézni
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Halálos iramban 10 a széria eddigi legkegyetlenebb része, Vin Diesel gázfröccsel megy a célegyenesben.

2001-ben indult világhódító útjára a Magyarországon is népszerű Halálos iramban-széria, ami az elején még leginkább az illegális utcai autóversenyzésről szólt, de manapság már főleg a család van a középpontban – meg persze a nevetségesen eltúlzott akciójelenetek, amiket még ennek ellenére is többnyire élvezet nézni.

Egészen hihetetlen, de már a tizedik résznél tartunk, és úgy tűnik, hogy még mindig maradt egy kis nitro a tartályban, ugyanis a csalódást keltő kilencedik epizód után ez a film végre egészen kielégítő lett, mivel mindent felvonultat, amiért olyan sokan rajonganak ezért a szériáért.

A Halálos iramban 10-ben a múltból érkezik váratlan csapás a Jason Momoa által alakított Dante személyében, aki egy régi sérelem miatt bosszúból pokollá akarja tenni Dominic Toretto (Vin Diesel) életét, mielőtt megöli őt. Ez pedig természetesen egyet jelent azzal, hogy célba veszi hősünk családját – vagyis most aztán igazán személyes ez a harc.

Erőteljesen érezni, hogy a széria tényleg a végjáték fele tart, hiszen a készítők elkezdték még jobban összekötni a szálakat, és ehhez tökéletes eszköz az új gonosz, aki őrült, kiszámíthatatlan, félelmetes és kegyetlen – Jason Momoa pedig olyan szinten túljátssza a figurát, hogy az egyszerre rettenetes és zseniális, szóval nehezen lehet eldönteni, hogy ő most remekel, vagy inkább azt bizonyítja, mennyire nem tud színészkedni.

Jason Momoa furcsa alakításától függetlenül Dante valóban egy olyan tényező, aki tényleg képes borsot törni a család orra alá, és ezt általában meg is teszi, ráadásul elég keményen, meglepetésekkel fűszerezve – vagyis neki köszönhetően most valódi veszélyt érezhetünk, és nem azt, hogy ő is csak egy tucatfőgonosz, akit könnyedén legyőz Vin Diesel, ez pedig mindenképp jót tesz a szériának.


Kép: Profimedia

Vin Diesel továbbra is olyan, mint aki már rég kiöregedett ebből a szerepből, de még mindig folyton kényelmetlenül feszíti az izmait, és tolja a szekeret, mert a család fontos, mert ő körülötte forog a világ. Nos, ha a világ nem is, a széria mindenképp, és ez most teljesen átjön, és érdekes módon működik is – kivéve, amikor Dom olyan ostoba közhelyeket puffogtat, hogy csak röhögni tudunk.

A többi családtag is megkapja a maga mókás/fontos karakterpillanatát, de ezek néhány esetben elég furcsák, mintha nem is azok az emberek lennének, akiket az utóbbi 9 filmben megismerhettünk – ez pedig valószínűleg azért van, mert a kilencedik résszel egyetemben ezt sem a jól megszokott forgatókönyvíró, Chris Morgan írta, mivel összekapott Vin Diesellel.

A szállító című Jason Statham film mögött is álló rendező, Louis Leterrier elhatározta, hogy kevesebb számítógépes effektust fog használni, és inkább több igazi akciójelenetet, hogy visszarántsa a valóságba a szériát – és milyen jól tette.

Hosszú idő után végre nem őrült túlzásokkal van tele egy Halálos iramban film, hanem igazi, tökös, látványos akciójelenetekkel – de persze még így is bőven vannak kivételek, hiszen most is elszállnak párszor, de összességében már egész jók az arányok.

Az autósüldözés remek, a bunyók jók, a látvány kellemesen grandiózus, szóval nagyon jó nézni az akciójeleneteket, mivel jó a tempójuk, izgalmasak, és nem annyira bántóan ostobák, mint az előző pár részben – viszont még így is olyan hülyeségeket csinálnak/mondanak a karakterek, hogy csak fogjuk a fejünket, hogyan is gondolhatták ezt komolyan a forgatókönyvírók.


Kép: Profimedia

A Halálos iramban-szériát ismerve már meg sem lepődünk azon, hogy Dom az izomkocsijával egyszerre két helikoptert is elintéz, és karcolások nélkül megússza, ha lezuhan egy nagyjából 10 emeletes panelház magasságából. Ilyennek ismerjük és (jó esetben) szeretjük ezeket a filmeket, elnézzük az ehhez hasonló túlzásokat, fizikát arcon köpéseket – de az már kicsit felháborító, ha erőltetettnek érezzük a dolgokat, és itt bizony volt pár ilyen húzás, amikbe most nem megyünk bele, mert akkor már egy spoileres beszámolóóról lenne szó.

Szinte megállás nélkül megy az akció ebben a filmben, ami nagyon jó, ráadásul a készítők visszanyúltak a gyökerekhez, és kapunk megint gyorsulási versenyt, rablást, családi bonyodalmakat és minden jót, amit ez a széria képes nyújtani – bár néhol olyan mondvacsináltak a konfliktusok, hogy a szereplők helyett már inkább a nézőknek kínos.

A Halálos iramban 10 nem fog csalódást okozni a rajongóknak, hiszen akciódús, látványos és izgalmas, ráadásul a főgonosznak köszönhetően tényleg úgy érezhetjük, hogy most rendesen meg vannak szorongatva Torettóék, ez pedig olyan extra feszültséget ad, ami rég hiányzott már ebből a szériából – és ugyan most is van bőven a megszokott butaságokból, könnyű elnézni ezeket a jó élmény miatt.

Nos, viszont továbbra is spoilermentesen, de mindenképp muszáj megemlítenünk, hogy a készítők mennyire kegyetlenek voltak, hiszen a film vége után rendesen káromkodhatunk, hogy még két évet kell várnunk a folytatásra. Aki megnézte az alkotást, az pontosan tudja, hogy mennyire frusztráló a Halálos iramban 10 fináléja, ami után biztos, hogy a következő részt is meg kell nézni.

Vannak hibák bőven, a Halálos iramban 10 nem a legokosabb, legigényesebb alkotás, érzelmileg sem a legfejlettebb, de végre visszatértek azok a motívumok, amik miatt olyan sokan szeretik ezt a szériát. Ismét jót lehet szórakozni a moziban Vin Dieselen és a családon, szóval tökéletes popcornfilmről van szó – és mindenképp érdemes megvárni a stáblistás jelenetet, ha hatalmas mosollyal akar távozni.

A Halálos iramban 10 május 18-án érkezik a magyar mozikba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás