promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérrel írt könyv szabadította el a poklot, a gusztustalan démoni gonoszságot nem láthatták a magyarok a moziban
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az új Gonosz halott film egy kőkemény horror, amit még Magyarországon is féltek bemutatni.

A Sam Raimi-féle Gonosz halott univerzum 1981-ben indult világhódító útjára egy kemény, hangulatos, hátborzongató horrorfilmmel, ami etalonja lett a „ház az erdő mélyén” műfaji sémának. Az évtizedek alatt jöttek a folytatások, egy sorozat is, illetve 2013-ban egy remekül sikerült remake is érkezett – most pedig itt az ideje, hogy új fejezetet nyisson a Gonosz halott - Ébredés című alkotás.

Akármennyire is szerették volna a hazai horror-rajongók, hogy Magyarországon is bemutassák a Gonosz halott - Ébredés című filmet, ez sajnos nem jött össze, mivel olyan brutális, hogy valószínűleg csak este 10 után vetíthették volna a mozik, ez pedig minden bizonnyal anyagilag túlzottan kockázatos lett volna a forgalmazónak – de külföldön, illetve online már elérhető, és mindenkit megnyugtatunk:

ez a film valóban gusztustalanul durva helyenként.

A Gonosz halott - Ébredés története egy család körül mozog, ráadásul most nem egy kis házikóban az erdő kietlen közepén játszódik, hanem a város szívében, egy nagy társasházban, ami elég izgalmas újításnak minősül a szériában. Az anyuka egyedül neveli a 3 gyermekét, majd meglátogatja őt a testvére. Hirtelen nagy földrengés rázza meg a környéket, így az egyik kölyök véletlenül rábukkan egy vérrel írt, emberi maradványokkal borított, rejtélyes könyvre, amivel végül megidézi a gonoszt – ami megszállja az édesanyát, és onnantól kezdve elszabadul a pokol.


Kép: Profimedia

Az előző filmekből kiderült, hogy a Holtak könyvével nem érdemes játszadozni, mert embertelen, felkavaró dolgok fognak történni ártatlanokkal. Egy nagyon szépen felépített mitológia van a háttérben, aminek megvannak a maga szabályai, de ebben a filmben ezekről nem igazán van szó, vagyis jóval egyszerűbb és reménytelenebb az, amit itt láthatunk. Ez pedig egyszerre jó és rossz, de inkább az utóbbi, mivel az imént említett mitológia plusz érdekességgel és izgalommal szolgálhatott volna, így meg egyszerűen csak a gonosz könyörtelen kelléke.

Nagyon érdekes, hogy egy városi közeg is képes olyan borzalmakat felsorakoztatni, mint egy „ház az erdő mélyén”. A rendező, Lee Cronin tökéletesen emelte át a széria bizonyos, ikonikus elemeit ebbe az új perspektívába, ráadásul rengeteg utalást is hozott magával, így a széria rajongói valószínűleg elégedettek lesznek, hiszen a legjobb pillanatok inspirálták a rendezőt.

Érezni, hogy nemcsak az volt a cél, hogy ez egy jó horrorfilm legyen, hanem az is, hogy ez egy jó Gonosz halott film legyen.

Az erőszak helyenként élvezetesen komikus, meglepő és egészen hányingerkeltő, szóval tökéletesen illik a szériához, ráadásul egyes jelenetekben olyan dolgok történnek, amiktől tényleg kiráz minket a hideg – elég, ha csak annyit mondunk, hogy a sajtreszelővel nem csupán sajtot lehet reszelni.

Alyssa Sutherland egyszerűen fenomenális a megszállt anyuka szerepében, a lelkét is kiadja a szemünk láttára (szinte szó szerint), teljesen átalakul, és valóban hátborzongató az alakítása – minden bizonnyal a rémálmainkban fog visszaköszönni egy-két démoni gesztusa, szóval le a kalappal.

Vele ellentétben a tini-, illetve gyerekszínészek nem annyira remekelnek, bár ékes kivétel a legfiatalabb gyermekét alakító Nell Fisher, aki olyan zsigeri félelmet tud mutatni a kis arcával, hogy belőlünk is kihozza a szülői ösztönöket, és azonnal megvédenénk őt.


Kép: Profimedia

A történet egyszerű, de működik, a közeg nagyon feszültté teszi a cselekményt, a karakterek pedig összességében érdektelenek, de ez könnyen megbocsátható egy horrornak, főleg, ha ilyen kemény jelenetekkel van tele, amiket „rossz” nézni. Az ajtólukon kikukucskálós rész maga a tökély, de ami a leginkább kiemeli ezt az alkotást a többi közül, az a határozottsága: pontosan tudja, hogy mit akar, azt pedig tökéletesen hozza – csupán az a kérdés, hogy ez kinek mennyire kielégítő.

A Gonosz halott - Ébredés egy rendkívül nyomasztó, brutális, hangulatos és gyomorforgató horrorfilm, ami méltó a szériához, és elég frissesség van benne ahhoz, hogy jó élményt adjon nemcsak a műfaj, hanem a Gonosz halott rajongóinak is. Egyedül az sajnálatos, hogy kicsit sekélyes lett, és pont, hogy a nagy végjátékra fogy el kicsit az ereje – de ettől függetlenül is remekül sikerült.

Nagy kár, hogy itthon nem került bemutatásra ez a film, mivel elég jó lett, így biztos, hogy rengetegen rettegtek volna rajta a moziban. Jobban is elmerülhettek volna a Gonosz halott mitológiában, több hangsúlyt is fektethettek volna a karakterekre, illetve néhol egy kicsit felgyorsíthatták volna a cselekményt, de így is büszkék lehetnek magukra a készítők, mert sikerült egy igényes, durva alkotást összehozniuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás