promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sztálin saját emberein tesztelte szégyenletes játékszerét, most meglesheted súlyos titkát
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A rettegett diktátor paranoiája és erőszakossága határtalan volt, titkait pedig minden erővel őrizték.

Az emberiség történetében szép számmal akadtak véreskezű vezetők, uralkodók és diktátorok, azonban olyan kegyetlenségre csupán kevesen voltak képesek, mint a rettegett Joszif Visszarionovics Sztálin, a Szovjetunió teljhatalmú ura. Sajnos a világháborút követően mi is saját bőrünkön érezhettük könyörtelen vasmarkát, az azóta eltelt idő pedig mit sem enyhített áldozatai családtagjainak szenvedésén. Ez a félelmetes vezető hírhedt volt arról, mennyire kegyetlenül bánik vélt, vagy valós ellenségeivel, illetve egyre fokozódó paranoiájáról. Ez utóbbi idővel egészen hihetetlen méreteket öltött.

Valószínűleg volt mitől tartania és ezzel pontosan tisztában is volt, ezért igyekezett mindent megtenni saját biztonsága érdekében. Egyik személyes kedvence a lenyűgöző méretekkel és védelmi megoldásokkal büszkélkedő limuzinja volt. Ez a páncélozott autó valóságos szörnyeteg volt és nagyon érdekes történettel bír.

Sztálin imádta a nyugati gépkocsikat, főleg a Packardokat, azonban végtelennek ható birodalmának útjain mégsem autókázhatott a megvetett és lenézett nyugat termékeivel, ezért arra utasította tervezőit, hogy azokból ihletet merítve készítsenek számára egy minden igényt kielégítő, kényelmes és biztonságos páncélozott limuzint. Ennek eredménye lett a ZIS-115, amely korának egyik legbiztonságosabb járműve volt.

Hihetetlen méretekkel büszkélkedhetett a diktátor 1947-ben elkészült kedvence, amely természetesen már akkoriban is rendelkezett légkondicionálóval. A 6,0 literes motorral szerelt 5 tonnás, 162 lóerős monstrum 6 méter hosszú volt és akár 120 km/óra sebességre is képes volt. Páncélzata tökéletes védelmet nyújtott bármilyen lőfegyver vagy repesz ellen, még az ablakok is 7.5 centiméter vastagok voltak, ezért hidraulikus emelővel kellett felszerelni őket.

A 28 literes fogyasztás ezek után már egészen barátinak hatott, az viszont kevésbé, hogy a pletykák szerint elsőként az autó tervezőit ültette be, majd katonái tüzet nyitottak a kocsira, hogy élesben is teszteljék a védelmét. Még csak horpadások sem keletkeztek rajta, így mindenki elégedetten és élve hagyhatta el a próba helyszínét.

Biztos, ami biztos, bárhová is ment, mindig konvojban haladtak ezek a páncélos autócsodák, állítólag 10 darab is követte egymást, hogy ezzel is megnehezítse esetleges merénylői dolgát. Valóságos technikai csodát alkottak, amelyet azonban a félelem és a terror szült.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás