promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő érdekesség a Szomszédokról: tényleg A tanú eltitkolt folytatása volt a legendás magyar sorozat?
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy érdekes teória, mely szerint a Szomszédok valójában A tanú eltitkolt folytatásának készült.

Április 30-a magyar film napja, mely alkalomból a televízióban is számos hazai filmalkotást műsorra tűznek. Természetesen az idei kínálatból sem hiányozhat Bacsó Péter örökérvényű szatírája, A tanú, aminek sorait a mai napig előszeretettel idézzük. 

Bár a film már 1969-ben elkészült, csak 10 évvel később mutathatták be, mert azonnal betiltották. Valószínűleg a rendszerváltásig nem láthatta volna a magyar közönség, ha nem került volna be a Cannes-i Filmfesztivál úgynevezett „Un certain regard" szekciójába, ahol aztán akkora sikert ért el, hogy 32 ország meg is vásárolta a vetítési jogait. Magyarországon először 1977-ben vetítették le legálisan a Bacsó-vígjátékszemlén, majd 1979 júniusától hosszú hónapokig volt a Nagymező utcai Tinódi műsorán.

Bacsó Péter alkotásáról számos érdekességet találhatunk az interneten: sokan nem is tudják, hogy

a történet figuráit valójában a Rákosi-korszak kommunistáiról mintázták.

Virág elvtárs karakterét kétségtelenül az egyszerű szabólegényből lett ÁVH-főnök, Péter Gábor ihlette - erre utal az is, hogy az Őze Lajos által alakított Virág szakavatott szemmel alkotott véleményt Pelikán elvtárs öltönyéről. Persze mind tudjuk, hogy Virág elvtársnak a filmben az órásmesterség volt a kedvenc elfoglaltsága, ezt is a kultúrpolitikai vezetés nyomására változtatták meg, mert ha többször megemlítették volna a szabó szakmát, akkor azzal egyértelmű lett volna mindenki számára, hogy Péter Gábor karikatúráját jelenítették meg a filmben.

Dániel Zoltán több valós személyből lett összegyúrva: egyrészt a koncepciós perben kivégzett Rajk Lászlóból, másrészt Bacsó Péter akkori filmgyári főnökéből, Újhelyi Szilárdból, aki nemcsak a Rákosi-, és a Kádár, de még a Horthy-korszakban is megjárta a börtönt. Bástya elvtársról pedig nagyrészt mindenki tudja, hogy Farkas Mihály honvédelmi miniszterről lett mintázva.


Ennél is érdekesebb teória, mely szerint az 1987-ben debütált legendás magyar sorozat, a Szomszédok valójában A tanú eltitkolt folytatásaként készült el, ami a filmszatíra első legális bemutatójának 10. évfordulóján indult el. Elég hajmeresztő, és egyben képtelen elképzelés, de akik komolyan hisznek ebben,

egy konkrét "bizonyítékkal" is alátámasztották a dolgot.

Emlékszünk A tanú azon jelenetére, mikor Virág elvtárs a látszólagos fiaival meglátogatta Pelikánékat, és héjában sült burgonyát ettek? Virág elvtárs fotózásért rajongó "fiát" Kézdy György alakította, aki később a Szomszédokban dr. Virág György fül-orr-gégészt játszotta. Egyszerű névegyezés - mondhatja bárki erre. Mindazonáltal gondoljunk bele, hogy az 1950-ben játszódó A tanú-ban Kézdy György egy 26 éves ÁVÓ-s volt, vagyis a Szomszédok 1987-es indulásakor már 63 éves lett volna, ami még életszagúnak is érezhető.

Ráadásul a szocializmusban nem volt ritka karrierút, hogy egy egykori ÁVH-s később teljesen hétköznapi munkára váltott (ilyen volt Komlós János is, aki korábban az ÁVH kihallgatótisztje és kémelhárítója volt, majd újságíró-humorista lett belőle.

Ettől függetlenól persze semmi sem támasztja alá, hogy a Szomszédok valóban A tanú eltitkolt folytatása lett volna, de lássuk be: teóriának egyáltalán nem ötlettelen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás